Domov Dom Na kaj morate biti pozorni pri nakupu stanovanja?

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu stanovanja?

nakup stanovanja

Ko kupujemo novo stanovanje, moramo imeti v glavi več stvari. Med najpomembnejšimi so gotovo lokacija, stanje stanovanja (v kolikor kupujemo stanovanje v starejši zgradbi), cena primerljivo velikih stanovanj, velikost, potrebe in želje bodočih stanovalcev, itd. Pri nakupu stanovanja se je vedno bolje o nepremičnini temeljito prepričati. Osnova za varen in pravno legalen nakup stanovanja je seveda vpis stanovanja v zemljiški knjigi. Ob tem je smiselno preveriti tudi, ali je neko stanovanje bremen prosto ali pa je nemara obremenjeno s kakšno hipoteko. Poglejmo si še, na katere druge vidike je smiselno biti pozoren, ko kupujemo stanovanje.

#1.Preverite sosesko

Morda se zdi marsikomu ta nasvet nekoliko čuden, toda v resnici se je pred nakupom stanovanja v določeni soseski smiselno pozanimati o tem, kakšna je kultura bivanja v soseski, kakšni so odnosi med stanovalci, ali so med njimi nemara kakšni spori ali druge težave. Ne zgodi se redko, da nekdo kupi stanovanje, nato pa ugotovi, da se v soseski dogajajo tatvine, da so pogosti glasni spori na stopnišču, da sosesko pogosto obiskujejo policisti, itd. Dobra lokacija in prijetna soseska sta tako osnova za prijetno bivanje.

#2. Preverite, v kakšnem stanju je stanovanje

V kolikor kupujete starejše stanovanje, je smiselno na ogled s sabo peljati tudi gradbenika, ki lahko preveri, v kakšnem stanju je nepremičnina. Na takšnem pregledu lahko odkrije morebitne pomanjkljivosti ali napake, s čimer lahko znižate ceno nepremičnine ali pa se glede nakupa premislite. Pregled je smiselno opraviti preko dneva, po možnosti v času sonca, da so napake najbolj vidne, hkrati pa tako lahko vidite tudi to, ali je stanovanje za vas zadosti svetlo in osončeno. Pri pregledu nikar ne pozabite preveriti, kako je z vlago v prostoru, saj se v številnih starejših stanovanjih pojavljajo predvsem težave s plesnijo in previsoko vlago. To lahko izvedete tako, da na ogled s sabo prinesete vlagomer in tako preverite, ali je relativna vlažnost v prostoru v primernih mejah (med 40 in 60 %).

#3. Kupite stanovanje, ki bo dovolj veliko tudi v prihodnosti

Ne glede na to, ali trenutno stanovanje kupujete zase ali za vašo družino, vsekakor pri izbiri velikosti razmišljajte v prihodnosti. Če novo stanovanje kupujete zaradi povečanja družine, se vsekakor odločite za kakšno sobo več. Če po drugi strani kupujete stanovanje, vaši otroci pa so že večji in bodo kmalu zapustili družinsko gnezdo, potem z velikostjo in dodatnimi sobami nikar ne pretiravajte, saj bodo zgolj dodaten strošek, prav tako pa je večsobna stanovanja težje prodati, v kolikor bi se za to v prihodnje odločili. Pri nakupu večjega stanovanja zaradi številčne družine, imejte v mislih tudi to, da pri manjših otrocih kakšna soba manj ni takšna težava, precej težje pa otroci sobivajo v majhnih sobah skupaj, ko odraščajo, zlasti pa v obdobju pubertete.

#4. Parkirni prostor, terasa, balkon

V kolikor se odločate za nakup stanovanja v mestu, je pomemben faktor nedvomno tudi parkirno mesto, ki vas bo čakalo, ko pridete domov. V mestih so težave s parkirišči zelo pogoste in gotovo si ne želite po prihodu iz službe še nekaj časa čakati na prazno parkirišče. Seveda parkirišče običajno tudi nekaj stane, toda pri življenju v mestu, zlasti pa v mestnem središču, je to prej nuja kakor luksuz. Prav tako premislite, ali je tudi zunanji prostor (terasa, balkon) nekaj, kar bi želeli imeti. Tak zunanji prostor je lahko prijeten kotiček za sprostitev, po drugi strani pa je mogoče zunanje površine uporabiti tudi za sušenje perila, peko na žaru, otroško igro, itd.