Vedno več ljudi se navdušuje nad mansardnimi stanovanji in nizkimi, pritličnimi hišami, katerih pomemben dejavnik so mansardni prostori. Ste tudi vi začeli graditi hišo, pa ne veste, kako bi razporedili bivalne prostore, ali se nikakor ne morete odločiti, ali je mansardno stanovanje v večstanovanjski hiši res primerno za vas? Morda bo po upoštevanju naslednjih namigov vaša odločitev lažja.

1. Poskrbite za dovolj svetlobe

Če gradite svoj novi dom, poskrbite, da bo tudi v mansardnih prostorih dovolj svetlobe. Z arhitektom skrbno preučite sistem in razporeditev oken, da na koncu ne boste nezadovoljni z izbranim modelom hiše. Če se odločate za nakup stanovanja, pa ga pojdite pogledat podnevi oz. v času, ko ste največ doma, torej popoldan. Tako se boste lahko sami prepričali o zadostnem vstopu svetlobe.

2. Poskrbite za primerno višino stropa

Že res, da je strop zaradi poševnih sten, ki so prilagojene nagibu strehe, nižji, kot je pri navadnih stanovanjskih prostorih, vendar je potrebno poskrbeti za to, da se tudi v mansardnih prostorih ne boste počutili utesnjene oz. da večji del prostora ne boste prehodili sklonjeni. Več nagiba v spalnih prostorih vas morda niti ne bo toliko zmotilo, v bivalnih pa naj bo le-ta prilagojen tako, da se boste lahko gibali brez utesnjujočega občutka in neprestane skrbi, da se boste vsak čas nekam zadeli z glavo.

3. Poskrbite za dobro izolacijo

Glede na dejstvo, da se prostori pri mansardnih stanovanjih nahajajo tik pod streho, je potrebno poskrbeti za dobro izolacijo celotnega stanovanja. Kljub temu da poleti najbrž ne boste mogli brez klimatske naprave, pa je dobra izolacija pomembna tudi za zimsko obdobje, saj boste na ta način prihranili tudi pri samem ogrevanju.