Domov Nepremičnine 4 koraki do gradnje novega doma

4 koraki do gradnje novega doma

hiša

Gradnja novega stanovanjskega objekta, pa naj bo to hiša ali stanovanjski blok, se začne, še preden se postavi temeljni kamen. V kolikor si gradimo svoj sanjski dom, je toliko pomembneje, da časa ne izgubljamo z nepotrebnimi napakami in se gradnje lotimo na pravilen ter učinkovit način. Da bi vse teklo, kot mora, smo za vas pripravili štiri korake, ki jih je potrebno upoštevati, da bi se pri gradnji izognili najpogostejšim napakam ter nepotrebnim stroškom, ki le-te spremljajo.

1. Želje in proračun

Običajno se nov dom rodi v željah in sanjarjenju. Ko se odločamo za nov dom, je vsekakor potrebno upoštevati svoje želje in premisliti, kaj nam je pri naši novi hiši najpomembneje. Morda je to bližina narave, odlična lokacija, prostornost zaradi povečanja družine, posebni hobiji, itd. Te želje so osnova tako za arhitekta, ki vam bo pomagal pri snovanju novega doma, kakor tudi za določanje okvirnega proračuna. Prav tako je že v tej fazi potrebno premisliti o vseh tistih stvareh, ki jih brez pogajanja želite imeti v novem domu, pa naj bo to naraven material, kamin, steklena fasada, garderobna omara, direkten prehod iz spalnice v kopalnico, itd. Glede na želje in sposobnosti, se nato začne usklajevanje proračuna. Pri tem ne pričakujte, da bo vse uresničljivo – če nimate neomejenih finančnih sredstev ste skoraj lahko prepričani, da boste morali sprejeti nekaj odrekanj, kompromisov in sprememb. V tem začetnem koraku se je smiselno pozanimati tudi o kreditnih pogojih pri različnih bankah in različnih načinih financiranja gradnje. Pozanimati se velja tudi o raznih subvencijah, npr. pri Eko skladu.

2. Izbira lokacije

Mnogi poznavalci vam bodo povedali, da je izbira lokacije eden najpomembnejših korakov pri gradnji doma. Lokacija je nedvomno mnogo pomembnejša od npr. izbire notranje opreme ali urejanja okolice hiše. V kolikor z neko lokacijo niste povsem zadovoljni ali pa ne ustreza vašemu življenjskemu slogu, potem vas bo to skozi leta začelo samo še bolj motiti. Bolje je zato na začetku odšteti nekoliko več za dobro lokacijo, kot pa kasneje svojo izbiro obžalovati. Raje torej varčujte drugje, kot pri nakupu lokacije. Lokacija izrazito vpliva na kvaliteto bivanja- bodite pozorni na to, kako osončena je parcela (koliko ur sonca dnevno si lahko obetate), kakšna je njena lega (odprta na J, V ali Z je zaželena), itd. Pomemben vidik je tudi dostop do glavnih cest in ostalih pomembnih ustanov (šol, vrtcev, trgovin, zdravstvenih ustanov, itd.). Pomembno je, da ima parcela urejen dostop do občinske ceste ter da je v bližini tudi potrebna infrastruktura (torej voda, kanalizacija, elektrika, optika, itd.). Pogosto je za lastnika nove parcele najlažje, če kupi parcelo, ki že ima urejene komunalne priključke, saj je na ta način mogoče privarčevati precej denarja. Za piko na i je potrebno preveriti tudi zazidljivost parcele in lokacijsko informacijo (tu so zbrani predpisi, omejitve in pogoji, ki se tičejo gradnje na neki parceli). Ta dokument bo potreboval tudi arhitekt, ko bo načrtoval vaš sanjski dom. Ko svojo parcelo oziroma lokacijo najdete in jo kupite, morate urediti še geodetski posnetek (posnetek parcele), na katerem je viden relief terena in pa infrastruktura.

3. Izbira pravega arhitekta in izdelava idejnega načrta

Na tej točki je čas, da se odločimo za arhitekta, ki je pooblaščen za izdelavo projektne dokumentacije. Ta je pogoj za to, da lahko pridobimo gradbeno dovoljenje. V kolikor gradimo montažno hišo, za dokumentacijo običajno poskrbi podjetje, ki izdeluje montažne hiše, v kolikor pa se odločimo za klasično gradnjo pa sta možnosti dve – lahko se odločimo za tipski načrt ali pa za individualni načrt. Tipski načrt je cenejša in hitrejša možnost, individualni načrt pa nekoliko dražja in terja nekoliko več časa. Slabost tipskega načrta je, da so manj prilagodljivi, pogosto pa se tudi ne prilegajo izbrani lokaciji oziroma parceli. Če tipski načrt ne ustreza neki parceli, se je vsekakor bolje odločiti za individualnega. Konec koncev za načrt odštejemo samo 2-3 % celotne investicije gradnje, je pa od njega odvisno celotno bivanjsko ugodje in tudi končna podoba hiše. Da bo načrt kot je treba, je potrebno najeti kvalitetnega arhitekta, ki ima reference. Smiselno se je sestati z vsaj nekaj arhitekti, ki vam pripravijo ponudbe, na koncu pa se odločite po občutku in ne samo po ceni. Ko izberete svojega arhitekta, z njim podpišete pogodbo o izdelavi projektne dokumentacije. S tem se začne proces načrtovanja hiše. Arhitekt naj pri tem upošteva tako vaše želje, kakor specifične omejitve (parcele, proračuna, itd.). Danes si je svoj bodoči dom mogoče ogledati v 3D prikazu, tako da si je lažje predstavljati v kakšni hiši bomo na koncu bivali. Za uspešno izvajanje tega koraka je ključna dobra in ažurna komunikacija z vašim izbranim arhitektom.

4. Dokumentacija

Verjetno niste edini, ki vas je že pred samo gradnjo strah stroškov in časa, ki jih terja dokumentacija. Toda, če veste, kako se tega lotiti, potem je s tem mogoče znižati tudi stroške in pa porabiti manj živcev, kot bi jih sicer. Projektna dokumentacija oziroma idejni načrt, ki vam ga pripravi arhitekt, je podlaga za pridobivanje soglasij in gradbenega dovoljenja. Za pridobitev gradbenega dovoljenja je potrebno najprej pridobiti soglasja (vodovoda, občine, elektro podjetja, itd.). Vse to se nato priloži k dokumentaciji, ki se predloži pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Za to običajno poskrbi arhitekt. Gradbeno dovoljenje, ki vam ga na podlagi popolne dokumentacije izdajo, vsebuje vodilno mapo, načrt arhitekture, načrt gradbenih konstrukcij, načrte električnih in strojnih inštalacij, načrte telekomunikacij, druge gradbene načrte in elaborate. Če dokumentacija ni popolna, potem so potrebne dopolnitve ali spremembe, sicer pa upravni organ izda gradbeno dovoljenje. Na podlagi tega arhitekt izdela Projekt za izvedbo, v katerem so detajli in podrobnejši načrti same izvedbe. To je pogoj za uspešno gradnjo objekta. V kolikor vse od idejnega načrta, projektne dokumentacije in do pridobitve gradbenega dovoljenja poteka nekje med 3 meseci in pol leta –  v kolikor vse poteka brez večjih ovir.

Na tej točki lahko začnete z izbiro izvajalcev del in samo gradnjo. Naj tudi ta poteka gladko!