Če se odločate za nakup nepremičnine, veliko vlogo pri končni odločitvi za prinese tudi lepa in skrbno urejena okolica. Le-ta pa je ključna za dobro počutje stanovalcev tudi drugače. Z drugimi besedami – le primerno urejena okolica naredi iz hiše tudi dom. Ljudje smo namreč vizualna bitja in se ob lepih stvareh tudi dobro počutimo.

1. Poskrbite za dovolj zelenja

Sploh v primeru, če se vaša hiša nahaja v samem središču mesta, kjer bolj kot zelene površine prevladuje beton, je dobro, da v okolici svojega bivališča zasadite zelena drevesa in namesto lesene ograje raje poskrbite za naravno ograjo iz zelenega grmičevja ali žive meje. Zelena barva nas pomirja in sprošča, vaš dom pa tudi v mestu naredi za oazo miru.

2. Imejte vrtiček za sproščanjem

Marsikomu namreč majhen vrtiček pomeni pomemben dejavnik sprostitve po celodnevnem mukotrpnem delu med štirimi stenami. Na njem lahko gojite cvetje, pridelate kakšno glavico ali dve solate, ali pa enostavno zasadite vaš najljubši grmiček in pazite, da ga ne preprede plevel in ostali zajedavci. Vrtičkanja se lahko lotite tudi, če imate na voljo zgolj majhen balkon ali teraso.

3. Ne pozabite na potke, kamen, vodo

Če imate na voljo spodobno velik vrt, potem je nujno, da ga uredite tudi s potkami. Za urejanje pot lahko uporabite tlakovce, kamnite plošče, lesene tramove, debelejši pesek oziroma kamenčke, itd. Potke lahko domiselno prepletete skozi labirint rastlin. V kolikor imate tudi nekaj estetskega čuta, lahko v okolici doma postavite tudi kamnite umetniške skulpture, v stilu zena. Za optimalno sprostitev si na vrtu omislite tudi vodni element – to je lahko vodnjak, ribnik, manjša fontana, itd. Pri tem ne pozabite, da je potrebno tako rastline, kakor tudi vodni vir na vašem vrtu ves čas urejati, čistiti in skrbeti zanje.

 

4. Vrtnice za romantike

Če spadate med tiste bolj romantične duše, si lahko nad vhodom na vašo posest posadite vrtnice vzpenjalke ter namestite ovalen obok, ob katerega se bodo vzpenjale in ga obraščale. Tako boste dobili prekrasen živ obok iz vrtnic, kakršne lahko vidite v parkih. S tem boste ustvarili čaroben vhod v vaš vrt.

Kakor koli že, poskrbite za to, da se boste tudi zunaj vašega doma počutili prijetno in domače. Rastline znajo namreč včasih delovati prav terapevtsko.