Na stisko s prostorom večkrat gledamo kot na oviro ali nadlogo, s katero se moramo ubadati pri opremljanju in nakupu pohištva. Vendarle pa lahko ta »minus« z nekaj inovativnimi rešitvami obrnemo sebi v prid. Poglejmo si pet inovativnih in ne predragih rešitev v majhnih stanovanjih!

5. Drsna vrata in okna

Dokler tega ne vidimo na lastne oči, kar težko verjamemo, koliko prostora izgubimo z odpiralnimi površinami, potrebnimi za odpiranje vrat, pa tudi oken. Pri oknih načeloma še nekako gre, saj jih odpiramo redkeje kakor vrata, ki so v uporabi večkrat dnevno. Največji prihranek prostora zato pomenijo drsna vrata in okna, ki ne posegajo niti v notranjost niti v zunanjost prostora (če imamo na primer majhen balkon, ki bi ga želeli maksimalno izkoristiti). Drsna vrata so nemara nekoliko dražja od običajnih, vseeno pa se vam bo naložba pri reševanju manjkajočih kvadratnih metrov hitro povrnila.

4. Skrita podstrešna spalnica

Če živite v garsonjeri in vas moti, da morate vsak večer pred spanjem postiljati kavč, da ga spremenite v posteljo, hkrati pa si želite, da bi imeli spalni kotiček, ki bo zares samo vaš intimen kotiček, potem je elegantna rešitev pregraditev prostora z vodoravno pregrado, na kateri si lahko postavimo nizko posteljo in vse, brez česar v spalnici ne gre. Ta rešitev je mogoča v stanovanjih, kjer to dopušča višina stropa. Prav tako za dostopnost v skrito podstrešno spalnico ne potrebujemo posebnega prostora za stopnice – lahko si omislimo lestev ali dvižne stopnice, da kar najbolje izkoristimo prostor.

3. En, dva, tri – postelja pogrni se

Dvižna postelja je kakor nalašč za vse tiste, ki si ne predstavljajo vsak večer pripravljati postelje na kavču v dnevni sobi. Namesto tega si je moč omisliti dvižno posteljo, ki jo zjutraj, ko vstanemo, preprosto potisnemo v nišo v steni, brez pospravljanja in posebnih priprav. Prav tako zvečer posteljo zgolj izvlečemo in, voila, že smo pripravljeni na nočni počitek. Pri izbiri postelje je bolje plačati nekoliko več za kvalitetno vzmetnico in dober dvižni mehanizem, da nam bo postelja zares dobro služila.

2. Kopalnica je večja brez tuš kabine

Mnogi se bojujejo s premajhnimi kopalnicami. Ta problem je pogosto precej moteč predvsem za pripadnice nežnejšega spola, ki v kopalnici povprečno preživijo več časa. Kopalnica je navadno zasičena s kadjo ali tuš kabino, ki zasedeta največ prostora. To je mogoče rešiti tako, da namesto okorne tuš kabine ali velike kadi, v kopalnico vgradimo samo tuš in pod njim naredimo širok lijakast odtok. Tako bo tuširanje še vedno povsem udobno, kopalnica pa prostornejša. Sicer bo kopalnica morda v času tuširanja nekoliko bolj poškropljena, toda z kakovostno izdelanim in pravilno nameščenim lijakom, bo odvečna voda hitro odtekla, kopalnica pa bo znova povsem suha in pripravljena na uporabo.

1. Ogledala, ogledala, ogledala

Verjetno najcenejša in vizualno najmočnejša rešitev v majhnih prostorih pa so ogledala. Z njimi je smiselno opremiti velike površine – stene ali pa vrata, tudi vrata omar. Pazimo le, da ogledal ne nameščamo v prostor, kjer spimo, saj nam zna to kratiti krepčilen počitek. Ogledala dajo občutek prostornosti in odprtega prostora, s tem vizualnim trikom lahko razširimo ozke kuhinjske niše ali na primer hodnike, ki so predolgi in ozki. Poceni trik za velike učinke skratka!