Domov Nepremičnine Česa ne smete pozabiti pri izbiri nepremičnine?

Česa ne smete pozabiti pri izbiri nepremičnine?

Je končno napočil čas, da poletite iz domačega gnezdeca? Je vaše trenutno stanovanje premajhno za še enega družinskega člana? Si z uspehi na delovnem področju lahko privoščite boljše, prostornejše bivališče? Selimo se iz veliko različnih razlogov, vedno pa se znajdemo pred ključnim vprašanjem: Kakšno oz. katero nepremičnino izbrati?

Najprej se lotite načrtovanja

Nepremičnina hišaNe glede na to, ali se odločate za nakup ali najem, ali izbirate med hišami ali stanovanji, pred iskanjem si vzemite čas za temeljit premislek. To boste najlažje storili tako, da si boste zapisali svoje potrebe in želje, npr. koliko sob potrebujete, ali želite imeti hišnega ljubljenčka, katere gospodinjske aparate pričakujete v najemniškem stanovanju, na kakšno lokacijo se želite seliti ipd. Če se selite za daljše obdobje, nikar ne pozabite na prihodnost – morda boste potrebovali dodatno sobo za otroka, parkirišče (tudi če ste trenutno brez avta) in podobno.

Že ob sestavljanju tega seznama imejte v mislih tudi svoje finančne zmožnosti. Pri tem, kako visoke obroke za kredit ali najemnino ste zmožni plačevati, se lahko držite načela, da smete za nepremičnino nameniti največ tretjino svojih mesečnih prihodkov. Ne pozabite, da boste še vedno morali biti pripravljeni na različne nepričakovane stroške, ki lahko doletijo vsakogar! Če se ne selite sami, se o svojih željah in pričakovanjih odkrito pogovorite tudi s svojim partnerjem.

Kje začeti z iskanjem?

Iskanje nepremičnineIskanja nepremičnine se lahko lotite sami ali pa za pomoč najamete nepremičninsko agencijo. Za njihove usluge boste seveda morali nameniti določen znesek, a v zameno vam bodo olajšali iskanje in s tem boste prihranili čas. Če boste iskali sami, si vzemite dovolj časa, redno preverjajte oglase v časopisih in na internetu in povprašajte prijatelje, če so morda oni izvedeli za kakšno hišo ali stanovanje, ki išče novega najemnika ali lastnika.

Ko pride čas, da se odločite …

… še enkrat preglejte svoj seznam želja, ki ste ga napisali pred začetkom iskanja, in se prepričajte, da nepremičnina ustreza vašim pričakovanjem. Preden se dokončno odločite, natančno preglejte stanovanje ali hišo in opozorite lastnika na morebitne napake ali poškodbe – pred odločitvijo za nakup se z lastnikom dogovorite tudi o njegovih popravkih nepravilnosti, sicer boste po nakupu te stroške morali kriti sami. Prav tako je na razne nepravilnosti ali napake potrebno biti pozoren pri najemu, saj boste sicer lahko za te napake kasneje odgovorni vi. Pozanimajte se o predvidenih stroških vzdrževanja (npr. ogrevanja), saj niso zanemarljivi. Če ste se odločili za nakup, ne pozabite na vpogled v zemljiško knjigo, ki je možen tudi na internetu, da se ne boste znašli v kakšni pravni zagati. Preden podpišete pogodbo pa jo seveda natančno preberite od začetka do konca, po možnosti naj jo pregleda tudi pravnik.

Š. R.