Domov Nepremičnine Dobri medsosedski odnosi med gradnjo ali obnavljanjem

Dobri medsosedski odnosi med gradnjo ali obnavljanjem

Prenova hiše ali stanovanja

Kako pri obnavljanju ali gradnji nepremičnine ohraniti dobre medsosedske odnose?

Morda so se vam situacije, ko si zaradi gradbenih del in hrupa, ki ga le-ta povzročajo, sosedi skočijo v lase in začnejo en drugemu metati polena pod noge ter se vsakič, ko se srečajo, obmetavati z žaljivkami, možne le v filmih, a temu žal ni tako. Vse več ljudi je namreč premalo strpnih, ko gre za druge, še zlasti ko gre za gradbena dela, ki so neizogibno povezana tudi s hrupom in prahom.

Zlata pravila, ki vam bodo pomagala izogniti se sporom

Ko se odločite zaprenovo prostora ali celotnega bivališča, naredite urnik del, in sicer od kdaj do kdaj bodo le-ta potekala, ter o tem obvestite sosede. Če živite v bloku ali večstanovanjski stavbi, to ne bo težava, saj obvestilo o delih in časovnem urniku le obesite na obvestilno tablo v pritličju stavbe. Malce več dela pa boste imeli z obveščanjem sosedov, če živite v enodružinski hiši. Glede na obseg del in hrup, ki ga bodo delavci povzročali, tako izberite krog sosedov, ki bodo najbolj na udaru, in jim sporočilo prenesete ustno ali pa jih obvestite po telefonu. Ko ste z obveščanjem gotovi, pa pazite le, da se boste tako vi kot vaši delavci izbranega časovnega termina držali, saj bi drugače lahko izzvali dodatna nesoglasja in neljube zaplete. Včasih seveda dela ne potekajo natančno po rokih, zato je v teh primerih najbolje, da sosede sproti obveščate, ko prihaja do zamud. Obvestilo o predvidenih gradbenih delih sosedom sporočite pravočasno – nekje 14 dni pred predvidenim začetkom.

Najbolje je, da dela potekajo v dopoldanskem času, če pa to zaradi česar koli ni mogoče, pa poskrbite vsaj za to, da se bodo dovolj zgodaj končala. Z deli ni priporočljivo začeti pred 6. uro zjutraj, najbolje pa je, da z zelo hrupnimi posegi počakate vsaj do 7, še bolje pa do 8.ure zjutraj. Če dela potekajo preko celega dne, se mora hrup končati nekje do 10. ure zvečer, čeprav je uvidevno, da po 8.uri več ne vrtate, podirate sten ali kako drugače motite sosede. Tako boste s svojimi sosedi še naprej živeli v sožitju in razumevanju, oni pa bodo podobno uvidevni tudi, ko se bodo prenovitvenih del lotili sami.