Centralni prezračevalni sistemi so odlična izbira za zagotavljanje svežega zraka v stavbah, vendar v določenih primerih niso vedno izvedljivi. Prihaja do situacij, ko so gradbeni posegi za vgradnjo centralnega sistema preveliki ali ko sama zasnova prostora ne dopušča takšne rešitve. V takih primerih pa v ospredje stopijo lokalni prezračevalni sistemi, ki predstavljajo učinkovito alternativo brez obsežnih gradbenih del. 

Kaj so lokalni prezračevalni sistemi? 

Lokalni prezračevalni sistemi predstavljajo rešitev za visokokakovostna vrata in okna, ki jih najdemo v sodobnih, masivnih in pasivnih hišah. Takšna okna in vrata so izredno trpežna in kakovostna, ampak na žalost preprečujejo naraven pretok zraka iz zunanjosti v notranjost. Ravno zato morajo lastniki takšnih objektov nadomestiti naraven pretok z mehaničnim v obliki lokalnih prezračevalnih naprav, ki omogočajo kontrolirano prezračevanje prostorov brez uporabe cevi in elementov za distribucijo zraka, kot jih najdemo pri centralnem prezračevanju. Namesto tega se te naprave enostavno vgradijo na steno, montaža pa traja le nekaj ur. Osnova tehnične rešitve prezračevanja z rekuperacijo je direktni bakreni toplotni izmenjevalnik z neprekinjenim toplotnim ciklom, ki omogoča, da se ustvarita dve različni smeri toka zraka znotraj enega cilindra. Topel zrak, ki se odvaja iz prostora prehaja skozi bakreni toplotni izmenjevalnik, ki prenese toploto iz zraka na dovodni, mrzel zrak iz zunanjosti, ki se nato ogreje ter tako ohranja prijetno bivalno temperaturo v prostoru. 

Montaža lokalnih prezračevalnih naprav 

Montaža lokalnih prezračevalnih naprav, poteka hitro in brez večjih posegov v prostor. Napravo preprosto vgradimo v zidno odprtino, ki je običajno širine od 10 do 16 cm, pri čemer širina zidu, v katero se lahko montira, znaša od 25 do 100 cm. Z uporabo brezžične povezave pa lahko enote upravljamo kar z daljinskim upravljalnikom ter v določenih primerih celo z mobilnimi napravami. 

Zakaj bi se odločili za takšno prezračevanje? 

Lokalni prezračevalni sistemi prinašajo številne prednosti, zaradi katerih so vse bolj priljubljena izbira med lastniki nepremičnin: 

1. Enostavna montaža: Minimalen poseg v prostor omogoča hitro in brezskrbno namestitev. 

2. Nizki stroški: V primerjavi s centralnimi sistemi so lokalni prezračevalni sistemi cenovno ugodnejša rešitev; prav tako je njihovo delovanje izredno učinkovito in vam s pomočjo rekuperacije pomaga prihraniti pri stroških ogrevanja. 

3. Učinkovito prezračevanje: Sposobnost filtriranja delcev iz zraka in dovajanja svežega zraka z rekuperacijo toplote zagotavlja visoko kakovost zraka v prostoru. 

4. Prilagodljivost: Naprave so primerno prilagodljive različnim vrstam prostorov in njihovim zahtevam. 

Aira ECO Plus – enostavna montaža brez skrbi 

Prezračevalna naprava Aira ECO Plus, ljubljanskega podjetja Airabela, predstavlja vrhunec enostavne montaže lokalnih prezračevalnih naprav. Vgradnja te prezračevalne naprave je zelo enostavna, saj je opremljena s prilagodljivo teleskopsko cevjo. Z ustrezno postavitvijo notranjega in zunanjega zračnega kanala lahko enostavno prilagodite dolžino cevi, kar omogoča prilagajanje prezračevalne naprave glede na debelino stene in druge zahteve vašega prostora. Poleg tega je na voljo poseben zunanji pokrov z gibljivim tesnilom, ki olajša montažo z notranje strani stene. To je še posebej priročno pri montaži na višini ali težko dostopnih mestih, saj se celoten sistem enostavno namesti z notranje strani. 

Si tudi vi želite več svežine? 

Lokalni prezračevalni sistemi predstavljajo sodobno in učinkovito rešitev za zagotavljanje svežega zraka v prostorih, kjer vgradnja centralnega sistema ni mogoča ali primerna. Hitra montaža, nizki stroški in visoka učinkovitost delovanja naredijo te naprave privlačna izbira za lastnike nepremičnin, ki si želijo izboljšati kakovost bivanja in hkrati varčevati z energijo. Če si želite tudi vi zagotoviti prednosti lokalnih prezračevalnih naprav, vas vabimo, da stopite v stik z osebjem podjetja Airabela, ki vam bo pomagalo tako pri svetovanju kot pri montaži vašega novega prezračevalnega sistema. 

Telefon: 080 88 50 
E-poštni naslov: info@airabela.si 

Naročnik: Airabela d.o.o.