Dandanes so časi taki, da se je zaradi finančne situacije težje odločiti za gradnjo hiše ali nakup velikega stanovanja, pač pa se – vkolikor je to le mogoče – poskušamo zadovoljiti že z manjšim stanovanjem. Taka stanovanja imajo svoje prednosti, in sicer nižjo najemnino ter nižje stroške, res pa je, da imamo manj prostora in zato moramo še toliko bolje vedeti, kako majhen prostor kar najbolje izkoristiti.

Pri opremljanju majhnega stanovanja moramo biti karseda racionalni, predvsem moramo razmišljati funkcionalno. Najbolje je, da začnemo z izrisom prostora, saj bomo na tak način najlažje predvideli, kaj bomo potrebovali in koliko prostora nam bo to vzelo. Pri vhod v stanovanje ponavadi postavimo omaro za čevlje, zato jo lahko narišemo na naš izris. V kuhinji lahko dobro izkoristimo kuhinjski otok, ki ima dve funkciji: loči kuhinjo od jedilnice, v njem pa je tudi dovolj prostora za shranjevanje posode in drugih stvari, ki sodijo v kuhinjo.

Pri opremljanju majhnega prostora šteje vsak centimeter, zato je priporočljivo, da izberemo večnamensko pohištvo. Največkrat se da lepo kombinirati dvižno posteljo, ki jo za čez dan lahko spremenimo v kavč. Dobro je, da imamo pod kavčem tudi predal, ki ga lahko porabimo za shranjevanje oblačil ali odej. Če je v družini več otrok, je priporočljivo, da se v sobo postavi pograd, le-ta pa je koristen tudi, če imamo enega otroka, saj lahko pod pograd postavimo pisalno mizo, omare ali pa prostor za igranje.

Na tržišču najdemo tudi mize in stole, ki se zložijo in jih lahko pospravimo, ko jih ne potrebujemo. Prav tako so pri izkoristku prostora najboljša izbira visoke omare, saj lahko tako shranimo veliko stvari na minimalni površini, hkrati pa nam visoka omara lahko služi tudi kot pregradna »stena« med spalnico in dnevno sobo oziroma jedilnico. En del prostora lahko dvignemo in to uporabimo kot ločnico med spalnim in bivalnim prostorom. Če postavimo nekaj stopnic, jih lahko izkoristimo tako, da znotraj njih napravimo predale za shranjevanje. Kar najbolj lahko izkoristimo tudi stene, in sicer tako, da nanje namestimo police ali viseče omare in tako zopet pridobimo nekaj več prostora za shranjevanje.

Pri opremljanju majhnega stanovanja pa je pomembno tudi, da izberemo svetle barve, saj le-te naredijo prostor večji. Seveda lahko dodamo par dekoracij živih ali temnejših barv, da naredimo prostor malo bolj dinamičen, vsekakor pa moramo ostati pri mejah dobrega okusa in ne pretiravamo z različnostjo barv.

Pomembno je, da si stanovanje uredimo tako, da se v njem dobro počutimo, zato je prav, da v elemente vnesemo nekaj svojega sloga, pri tem pa ne pozabimo na funkcionalnost le-teh. Kot v večjih stanovanjih moramo pravzaprav v manjših še toliko bolj skrbeti za red in čistočo, saj če stvari ne postavljamo na svoje mesto, lahko poskrbimo za velik nered, ki nas lahko spravi v zadrego pred nenapovedanimi obiskovalci, pa tudi nam samim ne bo najbolj udobno.