Ko se odločamo za nakup nepremičnine, si seveda za svoj denar želimo dobiti kar največ. Marsikdo, ki se odloča za nakup hiše, posesti, stanovanja ali druge nepremičnine se tako sprašuje, ali je pri takšnih kupčijah pogajanje sploh na mestu. Odgovor je seveda da, je pa treba pri takih pogajanjih ohraniti občutek za pravo mero in imeti realna pričakovanja.

Prodajalci cene nepremičnin običajno spustijo do 10%

Če se pogajate za najboljšo možno ceno, nikar izpred očmi ne izgubite zgornjega podatka. Ne pričakujte, da bodo prodajalci spuščali ceno krepko preko 10% vrednosti nepremičnine. Prav tako je potrebno vselej pričakovati, da bo dobra cena pritegnila več povpraševanja, kar pomeni, da je manevrskega prostora za pogajanja manj. Ceno prodajalci vselej postavijo na zgornjo mejo vrednosti, ker je pričakovati, da bo kupec želel nekoliko nižjo ceno od postavljene. Če so pogajanja izpeljana z razumom in na spoštljiv način, bosta na koncu z izpogajano ceno zadovoljna oba – prodajalec in kupec. Takšna pogajanja tudi edina lahko poimenujemo za uspešna.

Danes je na trgu nepremičnin najpomembnejša zmernost in poslušnost trgu. Če nepremičnino prodajalec prodaja preko nepremičninske agencije, potem vrednost nepremičnine ocenijo in določijo nepremičninski agentje. Seveda je končno postavljena cena še vedno v domeni prodajalca, ki se lahko odloči, da bo oceno vrednosti nepremičnine s strani nepremičninske agencije bodisi upošteval bodisi pa bo postavil svojo ceno. Če je cena določena primerno, potem to pomeni, da bo nepremičnino bistveno lažje prodati.

Pravila za uspešno pogajanje

  1. Nikoli ne postavljajte prenizkih ponudb. S tem odbijete prodajalca, ki vas več ne bo jemal resno. Vaša ponudba naj tako nikoli ne bo nižja za več kot 10% začetne cene nepremičnine. S prenizko postavljeno ceno lahko lastnika nepremičnine tudi užalite, s tem pa si možnosti za dobro kupčijo gotovo močno zmanjšate.
  2. Tudi če kupujete novogradnjo, ki je v preteklosti nikakor niso uspeli prodati, ne pričakujte razprodaje. Nepremičnine imajo kljub krizi še vedno svojo ceno, zato ni realno pričakovati, da boste novogradnje dobili za drobiž. Imejte stvarna pričakovanja!
  3. Če se vam zdi prvotno postavljena cena previsoka, se v okviru te cene raje izpogajajte za dodatne storitve, če prodajalec cene nikakor ne želi spustiti. Na tak način si lahko izpogajate dodatne popuste pri pohištvu, dodatno parkirno mesto, cenejše dokončanje notranjosti, dodatno beljenje sten, manjša popravila ipd.
  4. Če vam je nepremičnina zares všeč, ne bodite preveč trmasti in ne oklevajte, temveč prodajalcu ponudite resno ponudbo. Dobra cena namreč hitro najde kupca. Enako velja za dobro nepremičnino. Nikar ne dovolite, da vas nekaj sto evrov za vselej loči od morda sanjskega doma.
  5. Če je zanimanja za neko nepremičnino veliko, se pripravite, da pogajanja za ceno ne bo. V tem primeru bo nepremičnino dobil tisti, ki bo ponudil največ.