Domov Nepremičnine Kakšen je resnični namen energetskih izkaznic?

Kakšen je resnični namen energetskih izkaznic?

energetska izkaznica

Prinesle so globe

Že kar nekaj časa je od tega, odkar so energetske izkaznice obvezne za vse, ki nepremičnine prodajajo ali jih dajejo v najem. Od prvega januarja 2015 mora biti energetska izkaznica del vsakega oglasa za nepremičnino, ki se prodaja ali oddaja v najem za več kot eno leto, v nasprotnem primeru oglaševalca doleti kazen tržnega inšpektorja, v višini 250 €. Kazen od 600 do 2500 € pa lahko doleti tudi nepremičninskega posrednika, ki svojih naročnikov ni seznanil z novostmi v oglaševanju nepremičnin. Od 24. februarja mora biti energetska izkaznica tudi predložena pri kupoprodajni ali najemni pogodbi, saj v nasprotnem primeru lahko gradbeni inšpektor naloži kazen v višini 300 €.

Vpliv energetskih izkaznic

V januarju je bilo moč opaziti upad oglaševanja nepremičnih, ki počasi raste, vendar ne v zadovoljivi meri. Za upad oglaševanja nepremičnin so med drugim krive energetske izkaznice, saj mnogim lastnikom stavb, namreč ni uspelo pravočasno pridobiti le te in so, zato v izogib visokim kaznim raje oglase umaknili. Poznavalci menijo, da novost, vpliva na že tako okrnjen nepremičnski trg in le tega še bolj potiska v kot. Mnogi svarijo, da to lahko pripelje do novega krča, ki za seboj potegne tudi druge povezane dejavnosti, kot je na primer gradbeništvo. Posledično to lahko vpliva na nižjo stopnjo brezposelnosti in prilive v državno blagajno. So svarila res upravičena in bodo ljudje umaknili svoje nepremičnine s trga, ne bodo izvajali gradbenih del in kupovali in opremljali stanovanj? Če so reakcije upravičene, se bo kaj hitro le to tudi pokazalo. Z drugega zornega kota pa se stvari lahko v nekaj mesecih izboljšajo, saj tako ljudje kot tudi izdelovalci izkaznic potrebujejo nekaj več časa, kot so jim ga državni organi namenili, da izpeljejo zadevo tako kot je prav. Prav izkaznice pa lahko namesto, da okrnijo gradbeništvo, le tega spodbudijo. Na podlagi ocen v izkaznicah bo marsikdo obnovil hišo ali stanovanje, jo ali ga izoliral, zamenjal okna in podobno.

V ozadju pa se že pojavljajo skrita tiha vprašanja nekaterih, kaj je bolje, da je nepremičnina, ocenjena bolje ali slabše, ali bo ocenjena vrednost vplivala na morebitni nepremičninski davek, je ta poteza predfaza zbiranja resničnih podatkov o nepremičninah, kaj bo prinesla prihodnost in kaj bodo prinesli prihodnji zakoni na tem področju.

Pustimo se presenetiti.