Pri izbiranju ležišča vrhunske kakovosti se pogosto zaplete že povsem na začetku. Na trgu je namreč veliko število različnih ponudnikov, ki ponujajo ležišča, ki naj bi imela vse lastnosti vrhunskih ležišč. Pri tem je seveda potrebno vedeti, da smo si ljudje preprosto preveč različni, da bi lahko enkrat za vselej in za vse napisali, katere so tiste značilnosti, ki odgovarjajo vsakomur. Vendarle pa je nekaj osnovnih pravil oziroma lastnosti, ki ležišče delajo vrhunsko.

Najprej je gotovo pomembno, da je ležišče vsaj dvajset centimetrov daljše od višine človeka. To je pomembno predvsem zato, da se med spanjem lahko nemoteno obračate in pretegujete, brez da bi ves čas podzavestno skrbeli, da ne padete iz postelje. Drug pomemben dejavnik za vrhunsko kvaliteto vašega ležišča je gotovo posteljno jedro. To mora biti prožno in elastično, hkrati pa ne preveč mehko ali trdo. Le na ta način se namreč lahko izrazi funkcija posteljnega dna. Pri izbiri ležišča je pomembno, da se pozanimamo tudi, iz katerih materialov je sestavljeno posteljno jedro. Od tega je namreč odvisna udobje, higiena, vzdržljivost in počitek. Pri tem ni zanemarljivo poudariti, da so ljudje nekoč spali samo na posteljnih jedrih, ki so bila v celoti sestavljena iz naravnih materialov, na primer iz slame, konjske žime, ličkanja, morske trave itd. Vendarle pa danes proizvajalci posteljnih jeder ne posegajo več po tovrstnih materialih, temveč se odločajo predvsem za volno, bombaž, kokos in sisal. Hkrati se je spremenila tudi vsebnost naravnih materialov v samih jedrih. Če so bila v preteklosti posteljna jedra 100% iz naravnih materialov, jih danes proizvajalci v jedra vgrajujejo v tanjših plasteh in tudi dopolnjujejo z umetnimi materiali.

SpanjeProblem pri nakupu vrhunskega ležišča se zato lahko pojavi že pri izbiri jeder, ki bi bila sestavljena predvsem iz naravnih materialov. Proizvajalci namreč vedo, da kupci želijo predvsem materiale, ki bi bili naravni, zato pri prodaji svojih proizvodov zatrjujejo, da jih le-ti vsebujejo. Resnica je pogosto ta, da posteljna jedra vsebujejo naravnih materialov le za odtenek, a je za proizvajalce že to dovolj, da zanje postavijo visoke cene. V praksi prevladujejo v posteljnih jedrih predvsem trije materiali – lateks, pena in vzmeti iz kovine. Ker nobeden izmed njih ni brez pomanjkljivosti, jih proizvajalci navadno kombinirajo z nekaterimi tu že omenjenimi naravnimi materiali, včasih pa tudi med seboj. Če izberemo penasto jedro, potem je bolje, da je površina ležišča strukturirana in na ta način s pomočjo kanalov in lukenj različnih velikosti, ki jih odtisnejo v peno, zagotavlja kroženje zraka ter odvajanje toplote in vlage med samim ležanjem na ležišču. Če se odločimo za ležišče z vzmetmi in želimo izbrati kar najbolj vrhunsko tovrstno vzmetnico, potem so med njimi najbolj cenjene tiste izvedbe, pri katerih imajo ležišča vzmeti nameščene v žepkih iz tekstila. Takšna ležišča se namreč točkovno izjemno dobro prilagajajo različnim obremenitvam.

Za vrhunsko ležišče je pomembna tudi primerna trdota in ortopedska ustreznost. Pri izbiri trdote je pravilo, da se trdota stopnjuje s težo človeka. To pomeni, da si mora težji človek izbrati trše ležišče kakor nekdo, ki ima manjšo telesno težo. V vsakemu primeru pa je vrhunsko ležišče zase najlažje najti tako, da na posteljo preprosto ležemo vsaj za 5 minut, da se na njej sprostimo in tako vidimo, ali nam odgovarja.

T. Gorenjc