Nakup nepremičnine, stanovanja ali hiše, je odločitev življenjskega pomena. Mnogi nepremičnino kupijo zgolj enkrat v življenju, zato je še kako pomembno, kakšno stanovanje ali hišo izberejo ter kako izpeljejo sam nakup. Ker je torej nakup nepremičnine tako daljnosežna odločitev, se postavlja vprašanje, ali pri nakupu uporabiti pomoč nepremičninske agencije ali pa se samega nakupa lotiti na lastno pest?

Prednosti nakupa nepremičnine s pomočjo agencije

Odločitev za nakup nepremičnine preko posredovanja nepremičninske agencije navadno temelji na dejstvu, da se agencije s takšnimi kupčijami ukvarjajo vsakodnevno, zato vam nepremičninski strokovnjaki lahko svetujejo, na kaj morate biti pri sklepanju nepremičninskega posla še posebej pozorni. Prva očitna prednost je torej varnost nakupa. Nepremičninska agencija namesto vas preveri, ali je nepremičnina, ki jo želimo kupiti, bremen prosta, ali je torej na nepremičnini kakršna koli hipoteka, nadalje pa preveri tudi, ali je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo. Nepremičninska agencija uredi kupoprodajno pogodbo in poskrbi, da je nakup oziroma prodaja neke nepremičnine pravno formalno ustrezno izpeljana. Pri nakupu stanovanja ali hiše na tak način sta tako kupec kakor prodajalec maksimalno pravno zaščitena. Ker gre pri nakupu nepremičnine za velike vsote denarja, se veliko ljudi raje odloča za posredovanje agencije, saj menijo, da je bolje plačati nekaj sto evrov več, kakor biti na koncu opeharjen za nekaj deset tisoč evrov, če je slučajno s kupljeno nepremičnino kar koli narobe. Prednost nakupa na tak način je tudi ta, da vi samo izberete hišo ali stanovanje, ki ga želite kupiti, vse ostale informacije in formalnosti pa namesto vas uredi agencija. Tako se na primer ne rabite obremenjevati z menjavo lastništva pri elektro- ali komunalnem podjetju, ki skrbi za dano nepremičnino. Za vse naj bi poskrbela agencija, vi se morate v kupljeno nepremičnino samo še vseliti.

Slabosti nakupa nepremičnine s pomočjo agencije

Glavna slabost so seveda stroški povezani s takšnim načinom kupovanja nepremičnine. Nepremičninski agent oziroma agencija zahtevajo plačilo tako s strani kupca kakor s strani prodajalca. Običajno ne gre za povsem zanemarljive vsote denarja. Agencija navadno zaračuna procente od celotne kupnine. Ker je nakup stanovanja ali hiše že tako velik strošek, je običajno dodatno plačilo agenciji kar velik finančni zalogaj. To je tudi glavni razlog, zakaj nekateri nakup izvedejo na lastno pest. S takšnim nakupom seveda ni nič narobe, pri čemer pa morata biti tako kupec kot prodajalec dovolj podrobno poučena, kako se pravno pravilno izvede nakup/prodaja. Nekateri se namesto na agencijo zato raje obrnejo na pravnika, ki samo preveri ustreznost kupoprodajne pogodbe. Pred nakupom naj kupec poleg pogodbe preveri še vpis nepremičnine v zemljiško knjigo ter ali je nepremičnina kakor koli obremenjena (ali so na nepremičnini plombe – hipoteke). Če je z nepremičnino vse v redu, potem je strah pred nakupom brez agencije običajno odveč.

Ne glede na to, ali ste agenciji pripravljeni plačati za posredovanje pri nakupu ali ne, je ključnega pomena predvsem to, da z nakupom ne hitite, temveč se pred dokončno odločitvijo in plačilom denarja temeljito pozanimate o prodajalcu in nepremičnini, ki jo kupujete.