Domov Hiše Lesene hiše

Lesene hiše

Lesena hiša
Lesena hiša

Lesene hiše so poleg velikih in razkošnih gradov najboljši približek življenja v pravljicah. Če so gradovi simbol moči, bogastva in pogosto tudi ošabnosti, potem so lesene hiške zmeraj prikazovale preprostost, skromnost in povezanost z naravo. Les postaja vse bolj priljubljen gradben element pri novogradnjah, glede na to, da ga je v Sloveniji v izobilju, pa tudi ne preseneča, da se za gradnjo lesene hiše odloča vse več graditeljev pri nas.

Hiša iz lesa
Vhod v leseno hišo.

Lesene hiše imajo med vsemi vrstami hiš daleč najbolj naraven izgled. Razumljivo pa je, da taka hiša ne spada tako dobro v mestno okolje in je bolj primerna za predmestje ali podeželje, kjer je vsaj na eni strani povezana z gozdom. Precej lesenih hišk pa najdemo tudi kot vikende v hribih.

Glavne prednosti lesenih hiš so poleg naravnosti tudi hitrost postavitve in bolj zdravo naravno okolje. Leseno hišo lahko dobri mojstri postavijo v le nekaj tednih, kar je precej hitreje kot klasično zidano hišo. Verjetno vsaka gospodinja v svoji hiši sovraži prah, zato ji bo v veselje podatek, da se v lesenih hišah prah skorajda ne nabira. Vonj po lesu je všeč veliki večini ljudi, zato bodo ti z veseljem živeli v taki hiši, ki ima tudi dobro sposobnost shranjevanja vlage in je zato življenje v taki hiši bolj zdravo, kot v klimatiziranih prostorih modernih zgradb. Lesene hiše so danes ob ustrezni gradnji lahko tudi zelo nizkoenergijske in varčne, zato že nekaj časa ne velja več predsodek, da so tovrstne hiše potratne in neekonomične.

Lesena hiša
Peč v leseni hiši.

Največja slabost lesenih hiš je predvsem cena. Nekatere skrbi tudi požarna varnost tovrstnih objektov. V kolikor lesena hiša zagori, je požar zelo težko omejiti na zgolj en del hiše.