Mistral - Marles Hiše
Mistral. Slika: Marles Hiše.

V današnjem času je pri gradnji naših domov vedno bolj pomembno na kakšen način in iz kakšnih materialov bo hiša, v kateri bomo preživeli svoje življenje. Trendi v gradnji kažejo veliko zanimanje za okolju prijazne hiše, pri katerih je v prvi vrsti skrb za trajnostni razvoj in zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje. Med enimi izmed vodilnih slovenskih proizvajalcev na tem področju so gotovo hiše Marles, ki imajo dolgo tradicijo in so dandanes že sinonim za uspešno in trajno gradnjo.

Pri Marlesu so v prvi plan postavili človeka – bodočega lastnika njihove hiše. Glavna skrb je tako posvečena njegovim željam, idejam in viziji. Pri tem je vseskozi v ospredju skrb za okolje, kar pa ne pomeni, da na ta račun trpi estetika. Hiše Marles so namreč estetsko zasnovane in hkrati do okolja izjemno prijazne, kar jih dela na slovenskem trgu izredno zanimive. Njihove hiše so zaradi vseh naštetih dejavnikov posebne in unikatne, prijazne do uporabnika in okolja.

Hiše Marles pomenijo kombinacijo tehnologije, človeških bivalnih potreb, znanosti in estetike. Na ta način skušajo zajeti vse, kar je potrebno za vrhunsko gradnjo hiš. Pomembna dodana vrednost Marles hiš je njihova zmožnost prilagajanja posameznikovim potrebam in željam. V tem smislu je vaša Marles hiša zares vaša. Pri Marlesu je moč izbirati med pestro ponudbo hiš. Tako se lahko odločate med hišami: tradition, modern, exclusive, mediteran, futur in public. Na ta način lahko vsak najde tisto, kar je zanj najpomembnejše.

Iz tehnološkega vidika pa je pri hišah Marles moč izbirati med nizkoenergijskimi, dvo- in pol litrskimi in pasivnimi hišami. Poleg tega je poskrbljeno za požarno varnost, protipotresno gradnjo, učinkovit sistem prezračevanja in za optimalen način ogrevanja. Vsaka izmed zgoraj naštetih tipov hiš ima tako svoje prednosti in specifikacije.

Nizkoenergijske hiše Marles porabijo za ogrevanje med 30 in 60 kWh/m2a energije. To v praksi pomeni približno 3 do 6 litrov olja na kvadratni meter uporabne stanovanjske površine v eni ogrevalni sezoni. Pri nizkoenergijskih hišah Marles je moč izbirati med različnimi načini ogrevanja: plinski kondenzacijski kotel, toplotna črpalka, leseni peleti, solarni sistem za ogrevanje sanitarne vode in za dogrevanje hiše z 800 litrskim akumulatorjem toplote. Pri nizkoenergijski hiši je torej v ospredju visok standard toplotne izolacije, kar posledično zmanjšuje porabo energije.

Dvo in pol litrske hiše Marles porabijo za ogrevanje približno 25 kWh/m2a. To pomeni cca. 2,5 litra olja na kvadratni meter uporabne površine v eni ogrevalni sezoni. To je tudi razlog, da se tovrstne hiše imenujejo 2,5 litrske. Obstaja več različnih možnosti, kako tovrstne hiše ogrevati: obvezna je vgradnja rekuperacije, nadalje pa lahko izbiramo med kompaktno toplotno črpalno, v kombinaciji s sanitarnim bojlerjom in talnim gretjem ali pa temu dodamo še stensko gretje. Ena opcija so tudi leseni paneli ali pa solarni sistem. Posebnost takšnih hiš je instalacijska ravnina, ki je namenjena preprečevanju vdora kakršne koli instalacije skozi zunanjost hiše.

Dvo in pol litrske hiše Marles
Dvo in pol litrske hiše Marles. Slika: Hiše Marles.

Pasivne hiše Marles pa porabijo 15 kWh/m2a energije za ogrevanje. Pravzaprav so stroški takšne hiše nižji kot strošek ene kave na dan. Za ogrevanje torej porabimo 1,5 litra olja na kvadratni meter na ogrevalno sezono. Pasivno hišo Marles pa ogrevamo s kompaktno napravo, ki združuje toplotno črpalko in prezračevalno napravo s toplotnim menjalnikom, ki poskrbi, da porabljen zrak, ki ga vodimo na prosto, oddaja večji del svoje toplote svežemu zraku, ki ga v hišo dovajamo.

T. Gorenjc