Domov Hiše Koliko stane montažna hiša?

Koliko stane montažna hiša?

Vsak izmed nas ima željo, da bi nekoč imel lastno streho nad glavo. V Sloveniji je nekoč veljala praksa, da si je vsak gradil hišo. Danes je novogradenj manj kot v času prejšnjih generacij, vendarle pa se spet vse več mladih odloča, da je samostojno življenje zanje bolj primerno kakor življenje s svojimi starši pod eno streho. Seveda so danes potrebe ljudi, ki se odločajo za gradnjo hiše, drugačne kakor včasih. V preteklosti so ljudje hiše mnogo več uporabljali in v njih prebili več časa, saj so manj ur namenjali delu in so bili več doma. Danes je način življenja in tempo dela povsem drugačen. Mnogo ljudje delajo preko celega dneva, zato pridejo v svoj dom samo na spanje in nekaj urni počitek. Prav tako se veliko ljudi, ki se odloča za gradnjo hiše, odloči, da bi si želelo hišo postaviti v kar se da kratkem času. Ker klasična gradnja iz preteklosti pomeni več-letni projekt, se mnogi raje odločijo za montažno gradnjo.

Včasih je bil sinonim za gradnjo hiše klasična masivna gradnja. Čez čas so se nato pojavile tipske montažne hiše, ter nato suhomontažna gradnja, katera omogoča hitre izvedbene roke, neskončne arhitekturne možnosti in ugodno ceno montažnih hiš. V Sloveniji proizvodnja montažnih hiš v zadnjem obdobju narašča, vseeno pa smo pod povprečjem glede na države zahodne Evrope npr. Nemčijo, Avstrijo, Švico, kjer se delež montažne gradnje giblje med 20 in 30 odstotki. Pričakovati je, da se bo trend rasti tovrstne gradnje nadaljeval tudi v Sloveniji. Zaenkrat pa slovenski trg prevzema manj kot 5 odstotkov skupne slovenske proizvodnje lesenih montažnih hiš.

Glavna značilnost montažnih objektov je, da so sestavljeni na gradbišču iz prej izdelanih elementov. Gre za vnaprej pripravljeno gradnjo, za elemente, s katerimi sestavljamo celoto, v nekaterih primerih pa tudi za večje sklope, ki jih sestavljamo v celoto. Bistvo montažne gradnje je torej prenos gradnje z gradbišča v proizvodno halo, kjer izdelujejo montažne elemente. Le-ti se nato na gradbišču samo spojijo. Gre torej za racionalno in ekonomično industrijsko proizvodnjo. Ti vnaprej pripravljeni elementi se lahko v tovarni pripravljajo vse leto.

Cenik montažnih hiš

Cena montažne hišeCene montažnih hiš so različe in odvisne od marsičesa. Hiše Brugor zahtevajo za izdelavo izdelka na ključ (dokončana hiša) 599€/m2. Cena je seveda odvisna od želja kupca in njegove izbire materialov. Ponujajo pa še mobilne montažne hiše. Za 20 m2 veliko hišico bi odšteli 9.990 evrov, za 40 m2 veliko hišico pa 19.990 evrov – brez DDV-ja.

Hiša na ključCene montažne hiše Juting so odvisne od gradbene faze in vrste izbranih materialov. Za objekt na ključ bi bilo potrebno odšteti v razredu ekonomik od 560 – 630€/m2, v razredu standard 610 – 680€/m2 in za eko plus od 690 – 780€/m2.

Pri nakupu montažne hiše je potrebno biti pozoren na kakovost materialov. Bistvena oznaka kakovosti je oznaka CE, ki potrjuje, da hiša izpolnjuje zahteve za evropsko tehnično soglasje. Prav tako se pred nakupom pri določenem proizvajalcu splača pozanimati za cene pri več ponudnikih. Le tako smo lahko prepričani, da za svoj denar zares dobimo največ.

A. J.