Ko se danes odločamo za gradnjo novega doma, se pred nami razgrinja veliko različnih možnosti. Seveda se vsak posameznik odloča glede na potrebe, želje in količino denarja, ki ga je pripravljen porabiti za gradnjo nove hiše. Ena izmed tipov gradnje, ki jo pogosto lahko vidimo tudi pri nas, so montažne hiše, ki so sinonim za hitro in učinkovito gradnjo.

Montažna ali klasična hiša?

Montažna hiša načrtMorda se je pred samo odločitvijo za montažno hišo dobro posvetovati s strokovnjaki na področju gradnje in primerjati ceno takšne hiše z ceno klasične, masivno grajene hiše enake velikosti. Pri tem je seveda cena montažne hiše odvisna od gradbene faze, v kateri hišo prevzamemo. Tako je potrebno za realno primerjavo primerjati ponudbo montažne hiše na ključ in masivno zgrajeno hišo. Vseeno pri teh dveh tipih gradnje obstajajo velike razlike, grajene so na podlagi različnih materialov in tehnologij, zato je razliko v ceni ene in druge precej težko realno ovrednotiti. Če se nadalje odločimo za gradnjo montažne hiše je pomembno, katerega izvajalca izberemo. Dobro je tudi na lastne oči videti že zgrajene primerke takšnih hiš, da si lažje predstavljamo, kako naj bi bil videti končni izdelek. Zanimiv podatek, ki ga mnogo kupcev montažnih hiš ne ve, je ta, da bomo najugodnejšo ponudbo za montažno hišo gotovo našli v zimskem obdobju leta, saj so tedaj cene takih hiš nižje kakor v preostalem delu leta.

Ena izmed ključnih karakteristik, ki pogosto prepriča kupce montažnih hiš, je kratek čas njihove gradnje. Če se torej odločite za montažno hišo, morate pred tem imeti zazidljivo zemljišče in urejene priključke, sama hiša pa je lahko postavljena zelo hitro. Pri montažni hiši se je tako možno vanjo vseliti že kar v dveh do treh mesecih od pridobitve gradbenega dovoljenja za hišo. Gradnja klasično grajene hiše torej traja precej dlje časa, kar pa ne pomeni avtomatično tudi večjih stroškov pri sami gradnji. Montažne hiše uporabljajo posebne materiale, instalacije pa se ne razlikujejo bistveno z instalacijami pri drugačnih tipih gradnje.

Cena montažnih hiš

Montažna hišaSame cene montažnih hiš se seveda nekoliko razlikujejo od ponudnika do ponudnika, čeprav velika konkurenca na trgu s tovrstnimi hišami preprečuje prevelike odklone oziroma deviacije. Tako se cena montažne hiše giblje od okoli 700 pa tam do nekje 1000 evrov na kvadratni meter. Pri tem so v ta cenovni razpon zajete standardne montažne hiše. Cene, ki se gibljejo nad 1200 evrov na kvadratni meter površine, pa montažno hišo uvrščajo že v višji cenovni razred. Razlika med standardnimi in luksuznimi montažnimi hišami je predvsem v še višji dodelanosti pri izbiri materialov, oblike in zagotavljanju ugodja.

Montažne hiše višjega cenovnega razreda so tako navadno stilsko vrhunsko oblikovane, pri sami izgradnji pa so uporabljeni kar najboljši možni materiali. Sicer pa tako standardne, kakor tudi nadstandardne montažne hiše človeku zagotavljajo veliko prostora in bivalnega udobja. Cene se tako razlikujejo, odvisne pa so tudi od tega, ali se odločimo za montažno hišo na ključ, ki je najdražja varianta, ali pa se odločimo za osnovno izvedbo, ki je cenejša in pomeni postavitev montažne hiše do četrte gradbene faze.

Sklenemo lahko, da cene montažnih hiš v povprečju niso kaj dosti cenejše od klasičnega načina gradnje hiše, so pa hitreje postavljene in vseljive. Slednje je tudi pogost razlog, da se za tovrstno gradnjo odloča veliko ljudi, saj s tem optimizirajo čas same gradnje. Seveda se cene razlikujejo, tako da mora biti kupec vselej pozoren pri izbiri izvajalca, materialov, gradbene faze in estetske oblikovanosti oziroma zahtevnosti same arhitekture.

T. Gorenjc