Za najem nepremičnine se tudi v Sloveniji odloča vse več ljudi, saj je nepremičnino pogosteje lažje najeti, kakor pa jo kupiti. Vendarle pa smo Slovenci, za razliko od marsikaterega evropskega naroda, takšni, da še vedno želimo enkrat v življenju imeti lastno nepremičnino. Če so generacije naših staršev še gradili vsak svojo hišo, pa so današnje generacije mnogo bolj naklonjene najemanju in nakupu stanovanja. Ker je povpraševanja po nepremičninah, ki se oddajajo, vedno večje, si lahko najemodajalci privoščijo postavljati vedno višje cene, saj so najemniki pripravljeni plačati veliko, da bi le dobili nepremičnino, ki bi jim ustrezala. Hkrati pa so tudi najemodajalci upravičeni do dviga najemnin v skladu z inflacijo, ki vsako leto doseže nekaj procentov. Na eni strani se torej najemniki pritožujejo nad vedno višjimi cenami nepremičnin, po drugi strani pa se najemodajalci opravičujejo, da je potrebno upoštevati to, da se vse draži in da nepremičnine niso nobena izjema, le da je tu porast cen najbolj opazen, saj gre za velike zneske.

Kje so stanovanja najbolj ugodna? So cene pri nas primerljive evropskim?

Cene garsonjere se v našem glavnem mestu vrtijo nekje med 220 € in 500 € (možne so izjeme), odvisno glede na oddaljenost od centra mesta, opremljenosti, leta izgradnje, priključkov idr. Za dvosobno stanovanje je potrebno odšteti med 400 € pa vse tja do 1200 €, za štirisobno stanovanje pa se cene gibljejo med 600 € do 2300 €, luksuzna stanovanja pa lahko dosežejo tudi ceno 7000 €.

V Mariboru so cene vsaj nekoliko nižje, garsonjero lahko najamete že za okoli 170 €, cene zanje pa narasejo tja do 350 €. Cene najema stanovanj se pričnejo precej nižje kot v Ljubljani, dvosobno stanovanje lahko najamete že za 250 €, bolje opremljeno stanovanje na boljši lokaciji pa vas bo stalo do 500 €. Cene štirisobnih stanovanj se v štajerski prestolnici gibljejo med 500 € in 700 €, vendar tako velikih stanovanj na voljo ni veliko.

Če v primerjavo vključimo še Novo Gorico, kjer je garsonjero skoraj nemogoče najeti, dvosobna stanovanja stanejo med 400 € in 620 €, štirisobna stanovanja pa so ponovno redkost, za katero pa je potrebno odšteti od 550 €, lahko ugotovimo, da se razlike v ceni in ponudbi med mesti v Sloveniji precejšnje. Ljubljana je med slovenskimi mesti najdražja, ima pa tudi najbolj bogato in pestro ponudbo. Če primerjamo Maribor in Novo Gorico, lahko rečemo, da se je bolje odločiti za selitev na vzhod kot zahod, saj Primorska po ponudbi in cenah nikakor ni konkurenčna Štajerski.

Kako pa je drugod po Evropi?

V Rimu lahko manjše stanovanje najamemo za 350 €, za boljše stanovanje boste odšteli tudi 700 €, cene pa rastejo vse do 1200€. Za štirisobno stanovanje pa boste morali odšteti vsaj 450 €, za 1300 € pa gotovo dobite večino, kar potrebujete. London je med najdražjimi, kjer lahko garsonjero stanovanje najamete med 350 € in 800 € na teden, za večja stanovanja pa lahko pričakujete cene med 500 € in 4000 € na teden. V Zagrebu se cene garsonjer gibljejo nekje od 200 € do 500 €, za štirisobno stanovanje pa je potrebno odšteti med 600 € in 2000 €.

Stanovanja so v Italiji ali Angliji res precej dražja, po drugi strani pa so na Hrvaškem primerljiva. Vendar če upoštevamo, da je v Italiji povprečna plača nekaj manj kot 2000 € neto, v Angliji pa kar okrog 2500 €, ugotovimo, da si Slovenci in Hrvati najem stanovanj privoščimo veliko težje kot drugje po Evropi. Še vedno pa lahko tako pri nas kakor tudi marsikje po tujini lažje najemamo, kakor kupujemo.