Domov Nepremičnine Najvišje stavbe na svetu

Najvišje stavbe na svetu

najvišja stavba

Neprofitna mednarodna organizacija CTBUH skrbi za seznam najvišjih zgradb na svetu.

V preteklosti je že velikokrat prišlo do sporov zaradi načina merjenja; sama višina (vključno z ‘anteno’, ki je bila jabolko spora med zgradbo 40 Wall Street, ki jo potem poznamo kot Bank of Manhattan Building in Chrysleryo zgradbo), zato so postavila nova merila in več kategorij.

Zanimivo je dejstvo da ob pogledu na lestvico najvišjih zgradb oziroma stavb na svetu med državami v veliki meri prednjačita Kitajska in Združene države Amerike. Pa si poglejmo sam vrh lestvice malce natančneje.

Najvišje stavbe na svetu
Najvišje stavbe na svetu
  1. Burj Khalifa, novo čudo arhitekture je stavba, ki je bila do konca zgrajena komaj letos (2010)  in zaseda prvo mesto s kar 828 metri višine. Stavba ima kar 163 nadstropij. Postavljena je v mestu Dubaj (Združeni arabski emirati)
  2. Abradž Al Bait se nahaja v mestu Meka, v Saudovi Arabiji in meri v višino 601 m ter ima 120 nadstropij. Stavba je bila zgrajena leta 2012.
  3. One World Trade Center je bil zgrajen leta 2013 in je s svojimi 541 m nadomestil nekdanja slavna New Yorška dvojčka. Zgradba ima kar 94 nadstropij.
  4. Willis Tower se nahaja v Chicagu, zgrajena pa je bila leta 1973. V višino meri 527 m in ima 110 nadstropij.
  5. Taipei 101 je stavba, ki je kar cela štiri leta kraljevala na vrhu lestvice. V višino meri 509 metrov in ima 101 nadstropje, stoji pa v mestu Tajpej, Tajvan.
  6. Shanghai World Financial Center ali Šanghajski mednarodni finančni center je s 492  metri je najvišja stavba na Kitajskem.
  7. V Hong Kong-u pa je postavljena stavba poimenovana International Commerce Center ali prevedeno Mednarodni trgovski center. Stavba meri 484 metrov.
  8. Med najvišjimi stavbami na svetu sta tudi ‘Dvojčka‘ ali uradno Petronas Tower 1 in Petronas Tower 2, skupaj poimenovana v originalu kot Petronas Twin Towers. Stojita pa v mestu Kuala Lumpurju v Maleziji.

vir: en.wikipedia.org

Kaj pa Slovenija? Katere so najvišje stavbe v Sloveniji?

Malce smešno, čeprav pogovor teče o stavbah, zgradbah, na splošno o nepremičninah, je v najvišja stavba  v Sloveniji trboveljski dimnik – 360 metrov visok dimnik Termoelektrarne Trbovlje, ki je hkrati najvišji dimnik v Evropi. Kot najvišjo zgradbo, oziroma poslopje slovenski pa se navaja WTC ali World Trade Centra Ljubljana, ki pa s 75imi metri višine na žalost ne pride v lestvico 200ih navišjih stavb na svetu, saj je tam z 239 metri kanadski Commerce Court West.

vir: sl.wikipedia.org