Ljubljana kakor glavno mesto slovi po marsičemu, med drugim tudi po izredno veliko nepremičninah. V bližini centra so predvsem bloki in večstanovanjske hiše, med tem ko bolj ko gremo proti podeželju več je samostojnih hiš. Cene so seveda različne glede na starost objekta, lokacije in opremljenosti. Pa vendar se mi zdi, da je za mlade v Ljubljani težko najti stanovanje ali svojo prvo hišo.

Prvi problem je sigurno denar, ker smo v času kjer služb ni, če pa so že niso najbolje plačane, vsaj ne za mlade. Tukaj se običajno vse zatakne, če pa ti slučajno po spletu okoliščin, s pomočjo kredita na banki in s pomočjo staršev uspe zbrati dovolj denarja, da se lahko preseliš na svoje se začnejo pojavljati že nove težave. Mladi bi radi imeli prostor, kjer bodo lahko glasno poslušali glasbo, plesali, pili, kadili, imeli hišne ljubljenčke in seveda imeli spolne odnose.

V stanovanjih, pa naj bo to v bloku ali pa v večstanovanjski hiši, so stene običajno izredno tanke in vsak hrup se sliši. To pomeni, da si običajno takega stanovanja ne privoščijo, ali pa jih po več opozorilih iz njega izženejo. Zato so stanovanja v bloku običajno le začasna rešitev in večina mladih raje plačuje najemnino kakor se odloči za nakup stanovanja, med tem časom pa išče primeren kraj za svojo hiško.  Seveda hišo najrajši vsak sezida sam, saj je le tako res takšna kakor si jo želiš, vendar nekateri najdejo tudi odlično lokacijo na kateri že stoji hiša in to preuredijo po svojih željah. V Ljubljani so parcele izredno drage in v večini že tudi pozidane, zato se prebivalstvo počasi oddaljuje v okolico- npr. v Domžale, Cerklje na Gorenjskem, Litijo, Grosuplje, …

Ljubljana
Stavbe v centru Ljubljane.

Imeti hišo je velik luksus in tudi veliko stane, vendar ko se enkrat navadiš življenja v njej, si niti v sanjah ne moreš predstavljati, da bi živel v bloku – v nekem majhnem stanovanju. Težave nastajajo tudi, ker stare hiše ostajajo prazne po tem, ko stanovalci umrejo, mladi pa že imajo svoje hiše, kjer imajo ustvarjene družine.  Torej kaj se bo zgodilo s takimi hišami? Namesto, da bi jih dediči prodali in bi lahko si to preuredili nekateri drugi, dražijo cene saj si želijo iz hiše iztržiti kar največ denarja. Vendar tisti, ki hišo kupijo se zavedajo starosti in dotrajanosti nepremičnine in verjemite, da je ne bodo preplačali. Oni bodo morali namreč vložiti še veliko truda in denarja, da bo stara hiša postala njihov novi dom.

Upam, da se bodo lastniki hiš in stanovanj začeli zavedati, da mladi potrebujemo svoj prostor za ustvarjanje svoje družine in bodo poizkušali malce znižati ceno stanovanj in hiš. Tako bo njihova nepremičnina oživela in bodo lahko ponosni, da ne bo postala le še en kup navlake in razpadajočega kamenja, kakor se to dogaja sedaj. Čustvena navezanost na hišo oziroma stanovanje verjamem, da je velika, vendar spomini bodo večni. Pustite, da tudi mladi dobimo v vaši hiši nove spomine – naše spomine. Streha nad glavo, služba in ljubezen je tisto, kar poganja narod naprej, kar skrbi za naš razvoj in razplod.

V. J.