Maribor je idealen prostor, če želite prodati ali oddati nepremičnino. Pred Ljubljano ima prednost, ker je cenejši, pred vsemi ostalimi mesti pa je njegova prednost ta, da je večji.

Vsaj tako bi si lahko mislil laik, ki se ne spozna na pravila, ki veljajo na trgu nepremičnin. Ker so plače v Ljubljani višje kot v Mariboru, si Ljubljančani lahko privoščijo plačilo dražje stanarine kot Mariborčani. Po drugi strani pa Maribor nima ničesar takega, zaradi česar bi se nekdo moral priseliti v to mesto ob Dravi. Vseeno je Slovenija tako majhna, da lahko stanuješ v kakem manjšem bloku nekje na podeželju, pa si vseeno v večjem mestu v pol ure, da urediš vse potrebno, kar moraš urediti. Tudi v službo se včasih hitreje pride iz oddaljenih krajev, kot čez Maribor v jutranji prometni konici.

Grb mesta Maribor
Grb mesta Maribor.

Resnica glede stanovanj pa je kot zmeraj nekje vmes. Tisti, ki pač želijo ali morajo živeti v Mariboru, si pač tam poiščejo stanovanje, tisti, ki bi radi nekaj prihranili, si ga poiščejo v okolici, tisti, ki pa rabijo center za uspešno kariero pa pač plačujejo dražjo najemnino v Ljubljani. Ponudba v Mariboru je ravno pravšnja, tako da lahko najdete tako tiste, ki prodajajo kot tiste, ki kupujejo stanovanja ter seveda stanodajalce in njihove najemnike. Težko bi rekel, da je nepremičnin v Mariboru preveč, še težje pa, da jih primanjkuje. Če imaš srečo in dobre pogajalske sposobnosti, lahko najdeš super prostor za bivanje za relativno malo denarja, če se pa prehitro zadovoljiš s prvim stanovanjem ali hišo, pa se ti lahko zgodi, da boš čez kako leto ali dve ugotovil, da je sosed za podobno stanovanje ali hišo plačal tretjino manj.

Kljub temu, da Maribor ni tako majhen, pa je še zmeraj precej možnost za gradnjo. Nova stanovanja so skoraj ves čas na voljo, prav tako pa rasejo predmestne skupinice dvojčkov in atrijskih hiš. Za tiste najbolj premožne pa so na voljo zazidljive površine v okolici, kjer si lahko postavite svojo vilo, po možnosti z bazenom in velikim dvoriščem.