Če prevrtimo čas samo par let nazaj, sta bila oddaja in najem nepremičnine kar precejšnji zalogaj, vsaj kar se tiče prostega časa in vloženega truda. Pred objavo oglasa je bilo potrebno narediti seznam časopisov in oglasnikov, v katerih bo le-ta objavljen, spisati oglas v skladu z zahtevami posameznega medija, ga poslati po pošti ter zanj pogosto tudi plačati.

Danes je temu drugače –  predvsem veliko enostavneje in večinoma kar zastonj. Z razmahom interneta se je tudi poslovanje z nepremičninami v veliki meri prestavilo iz tiskanih medijev na spletne. Danes lahko oglas oddate na kopici nepremičninskih portalov, zraven naložite slike objekta, spremljate pa lahko tudi število ogledov. Če opazite, da vaš oglas glede oddaje ali najema nepremičnine ne privlači dovolj pozornosti, lahko besedilo tudi spremenite, popravite ali naložite nove fotografije. Vse to so prednosti, ki smo jih še kako pogrešali pri starem »časopisnem« oglaševanju.

Na lastno pest ali s pomočjo nepremičninske agencije?

Oddaja nepremičnine zna zahtevati zelo veliko prostega časa, ki pa nam ga v današnjem tempu življenja že tako pogosto primanjkuje. Zato se veliko lastnikov odloči za pomoč nepremičninske agencije, ki prevzame skrb za celotni postopek – od samega oglaševanja do končnega podpisa pogodbe z novimi podnajemniki. Agencijo izberite glede na reference in stranke, ki so bile z njihovimi uslugami zadovoljne.

Ko gre za najem nepremičnine, pa je vseeno nekoliko drugače. Še vedno vam lahko na pomoč seveda priskoči tudi agencija, a čas za oglede boste morali najti tudi sami in preveriti, ali vam najdeno res ustreza.

Kakor koli že se boste odločili, pa ne pozabite na najpomembnejše, in sicer na natančno pogodbo tako z agencijo kot podnajemnikom oz. lastnikom stanovanja. Le tako bo namreč volk sit in koza cela.