V kakem primeru se vam splača oddati stanovanje?

Odgovor je preprost – skoraj v vsakem. No, razen v primeru, da živite v tem stanovanju, potem je seveda razumljivo, da ga ne boste dali v najem. Razen seveda, če se odločite in ponudite v kratkotrajnejši najem le kako sobo ali dve, najpogosteje študentom. V tem primeru je predpogoj to, da je vaše stanovanje v Ljubljani ali Mariboru, drugje boste sobo težje oddali.

V kolikor pa imate stanovanje viška pa je čisto vseeno, v katerem mestu živite, saj se stanovanja išče skoraj povsod. Res pa je, da boste v večjem mestu za podobno stanovanje lahko prejeli dvakrat ali celo trikrat več denarja, kot kje v kakem bloku v manjšem kraju. Predvsem tu izstopa Ljubljana, kjer lahko za najem garsonjere zaračunavate več kot 350€ na mesec pa boste zmeraj imeli dovolj interesa, medtem, ko boste v manjšem kraju enako veliko in podobno opremljeno garsonjero težko dali v promet, če bo cena višja od 150€ na mesec. Obe ceni sta seveda brez vključenih stroškov.

Kje so prednosti oddaje stanovanja v primerjavi s prodajo?

Prvi vidik in verjetno najbolj pomemben je seveda finančni. Če nimamo finančne krize in hitro potrebujemo večjo količino denarja, potem se bolj splača vsak mesec prejemati neko rento. V 20 letih bomo verjetno zaslužili več, kot bi zaslužili s prodajo stanovanja.

Drugi, nekaterim zelo pomemben vidik, pa je ta, da lastništvo stanovanja ostane vaše. Nekateri ga ne prodajo, ker je že sto let v družini in naj tako tudi ostane, drugi pa ga imajo za vsak slučaj. Nikoli ne veš, kaj bo prineslo življenje in kdaj lahko stanovanje pride prav, še posebej, če ga oddajamo s krajšimi pogodbami. Mogoče bo kdaj kaka hčerka ali sin rabila svoje stanovanje in bi bilo nesmiselno tega prodati in potem čez nekaj let kupovati novega, če lahko to stanovanje obdržimo in v vmesnem času še nekaj zaslužimo.