Slovenci smo eden izmed tistih narodov, ki si v teku svojega življenja na vso moč želimo imeti svojo lastno nepremičnino. V nasprotju z večino evropskih narodov, kjer je najemanje hiše ali stanovanja ustaljena praksa, se pri nas najem običajno smatra kot prehodna stopnja na poti do lastne nepremičnine. Seveda je to povezano tudi z nižjimi cenami nepremičnin pri nas, čeprav je za mnoge Slovence nakup lastnega stanovanja ali hiše investicija, ki jo odplačujejo preko celega življenja. Pri odločanju za najprimernejšo nepremičnino, se je potrebno vprašati, kaj so naše potrebe in kaj želje, nato pa oboje skušati uskladiti. Če se odločite za nakup hiše, je to navadno enkratna življenjska odločitev, povezana z velikimi vsotami denarja, zato je smiselno premisliti, katere so prednosti in katere so slabosti, povezane z nakupom takšne nepremičnine!

Prednosti nakupa hiše

Prednost je gotovo prostornost. Hiša nudi več bivalnih površin. Prav tako se večina hiš prodaja tudi s pripadajočim vrtom, travnikom, prostorom za parkiranje avtomobila, lopo ipd. Vse to pomeni več udobja. Zunanji prostor, kjer lahko postavite žar, priredite piknik ali zgolj počivate v senci drevesa, je gotovo ena izmed najpomembnejših dejstev, zaradi katerih ljudje želijo kupiti hišo. Poleg tega se je v hiši lažje odločiti za hišne ljubljenčke, na primer večjega psa, ki ga imamo lahko na vrtu, čeprav je domače živali seveda mogoče imeti tudi, če živimo v stanovanju. Zaradi prostornosti hiše, je moč notranje prostore opremiti po lastnih željah – omejitev je pogosto le denar. Pri hiši lahko spreminjamo tako notranje kakor zunanje dele, česar pri stanovanju ne moremo. Tako lahko pri hiši na primer dogradimo teraso, česar si kot lastniki stanovanja seveda ne moremo privoščiti.

Slabosti nakupa hiše

Kupili ste hišo, kaj pa sedaj? Če ste kupili novogradnjo, potem vas čaka opremljanje in zadnja gradbena dela, če pa ste kupili starejšo hišo, se pravo delo na hiši šele začenja. Hiša je povezana z večjimi stroški vzdrževanja, pa tudi prenova hiše je povezana z velikimi vsotami denarja. Pri stanovanju se stroški obnove fasade, strehe, kurilnega sistema ipd. porazdelijo med vse stanovalce, pri hiši morate te stroške kot lastnik kriti sami. Hiša pomeni več dela, saj morate skrbeti še za vrt in ostale njene dele. Večje udobje tako s sabo prinaša več skrbi in dela. Hiše so tudi pogosteje na udaru, ko gre za vlome, saj si vlomilci v večstanovanjskih objektih težko privoščijo hrupno vdiranje in odnašanje dragocenosti. Hiša je zaradi velikosti večji strošek, prav tako pa pomeni več pospravljanja, kakor če živimo v stanovanju.

Zaključek

Preden se odločimo za nakup ali najem hiše, se je torej potrebno prepričati, ali smo oseba, ki rada vrtnari, ureja zelenico, čisti žlebove, pometa pragove, vlaga v prenove itd. Če ste na večino od teh opravil pripravljeni, v zameno za bivalno udobje in prostornost hiše, potem je nakup ali najem takšne nepremičnine za vas gotovo smiseln. Če pa se po drugi strani vsa zgornja opravila zdijo dodatno breme in veliko dela, potem o končni odločitvi ali hiša ali stanovanje raje premislite še enkrat.