Ko se odločamo za življenje v stanovanju, bodisi da gre za nakup ali najem, je na tehtnico smiselno postaviti vse pozitivne in vse negativne lastnosti takšnega načina bivanja. Sploh če imamo namen stanovanje kupiti, je potrebno še toliko temeljiteje razmisliti, ali nas bo bivanje v takšni nepremičnini na dolgi rok osrečevalo. Tako kot ima prednosti in slabosti bivanje v hiši, je precej podobno tudi s stanovanjem. Pa si poglejmo, katere so ključne prednosti in slabosti, da bo odločitev za ali proti lažja.

Prednosti izbire stanovanja

 • Manjša kvadratura pomeni manj pospravljanja, manj obnovitvenih del, manj stroškov ogrevanja, manj popravil in manj denarja za opremo. Stanovanje v primerjavi z večjimi nepremičninami – hišami, tako pomeni cenejše bivanje.
 • Manj denarja boste dali tudi za vzdrževanje stavbe, v kateri se nahaja stanovanje. Pri hiši vam ne preostane drugega, kakor da jo kot lastniki obnovite, pri čemer si stroškov obnove ne morete deliti še s kom drugim, če v njej bivate sami oziroma s svojo družino. Pri stanovanjih se stroški obnove večstanovanjske stavbe razdelijo med vsa stanovanja, običajno pa se za vsa obnovitvena dela mesečno plačuje v rezervni sklad, tako da nas morebitna popravila in stroški, povezani z njimi, ne morejo neprijetno presenetiti.
 • Stanovanje tudi lažje zaklenemo in se odpravimo na počitnice, kakor je to pri hiši. Hiša pomeni več udobja, ki pa ima svojo ceno – več odgovornosti in skrbi.
 • Stanovanja v večstanovanjskih stavbah oziroma blokih so tudi varnejša pred morebitnimi vlomilci oziroma nepridipravi. Slednji se pogosteje lotijo vlomiti v hiše, sploh če se ta nahaja na mirnejši, nekoliko odmaknjeni lokaciji.
 • Stanovanje je v primerjavi s hišo cenejše za nakup, sploh če ne kupujemo novogradnje. To pomeni, da je stanovanje boljša odločitev za mlade pare in družine, ki bi se radi čim prej osamosvojili.
 • Manj prostora pomeni manj nepotrebne krame in šare. Stanovanja pomenijo, da odvečne in nepotrebne stvari prej zavržemo ali damo stran.

Slabosti življenja v stanovanju

 • V stanovanju smo omejeni v prostornosti, zato je potrebno običajno racionalizirati opremo in vse ostale stvari, ki bi jih pri hiši preprosto lahko spravili v prazno sobo ali garažo.
 • Večina stanovanj ne vključuje parkirnega mesta, kar zna biti problem sploh v večjih mestih kot je na primer Ljubljana. Stanovanje brez parkirišča pomeni, da boste včasih porabili več deset minut, da boste po službi lahko parkirali svoj avtomobil in se odpravili domov. Stanovanja s parkiriščem so običajno precej dražja kakor tista brez.
 • Stanovanje nima vrta, običajno se morate zadovoljiti z manjšimi balkoni, terase so že pravi luksus in tudi dvignejo ceno stanovanja. Na balkonu lahko gojite začimbe, težje pa boste posadili drugo zelenjavo ali imeli svoj vrt.
 • V stanovanju boste težje prirejali piknike ali druge zabave, saj je večina ljudi, ki bivajo v stanovanjih, omejena s prostorom.
 • Stanovanje pomeni nekoliko manj intime. Tako kot vi lahko slišite sosede okoli vas, lahko tudi oni slišijo vas. Moteči so lahko tudi koraki in pogovori s hodnika, kar pa se da delno rešiti s kvalitetnimi vhodnimi vrati. Če niste ravno v zadnjem nadstropju, se pripravite tudi na skakanje »po glavi« stanovalcev v stanovanju nad sabo.
 • Če se v večnadstropni stavbi brez dvigala in hkrati bivate v višjih nadstropjih, se pripravite tudi na več hoje in na vsakodnevno nabiranje kondicije. To je sicer blagodejno za vaše zdravje, nekoliko manj priročno pa je v primeru poškodb nog (zlomi, zvini, ipd.) ali drugih zdravstvenih tegob.