Ste se naveličali podobe svojega stanovanja? Želite v svoje prostore vnesti novo, svežo energijo? Že nekaj časa premišljujete o prenovi, pa še niste zbrali poguma? Pripravili smo vam nekaj preprostih nasvetov, kako lahko sami polepšate svoje stanovanje.

Ali za prenovo potrebujete arhitekta?

Najprej se vprašajte, koliko denarja ste pripravljeni nameniti za obnovo ter kako velikih sprememb si pravzaprav želite. Arhitekt vam seveda lahko pomaga s svojimi nasveti, a če želite le nekoliko osvežiti podobo stanovanja brez večjih posegov, se lahko tega projekta lahko brez zadržkov lotite tudi sami. Arhitekt pa lahko pride zelo prav, v kolikor se lotimo bolj temeljite prenove ali pa, če smo pri prenovi postavljeni pred težje prostorske zahteve. Tako lahko strokovni nasvet pride zelo prav, če živimo na majhni kvadraturi, prenavljamo utesnjeno mansardo ali prostore nepravih oblik, ali pa imamo zgolj prazen prostor brez notranjih pregrad oziroma sten in si ne znamo predstavljati, kako naj bi izgledal naš novi dom.

Kaj vse zmorete postoriti sami?

Izdelajte seznam stvari, ki jih želite spremeniti v svojem stanovanju, nato pa za vsako postavko premislite, ali jo lahko opravite sami ali pa potrebujete pomoč. Če želite npr. menjati ploščice v kuhinji, vam bo morda lahko pomagal kakšen sorodnik ali znanec, morda pa boste morali za to poiskati mojstra. Če ne poznate nikogar, pošljite svoje povpraševanje na več različnih naslovov in poskušajte dobiti tudi kakšne reference, da se boste lažje odločili za enega.

Imate čas in denar?

Prenova stanovanja zahteva svoj čas – od načrtovanja, iskanja, izbiranja do končno opravljenega dela lahko mine precej časa. Tudi, če je vas čas že precej zapolnjen, se lahko s primerno organizacijo lotite obnove, če le imate dovolj volje in veselja. Premislite tudi, kakšne izdatke si lahko privoščite. Če boste samo spremenili položaj sedežne garniture in omare ter kupili nove zavese, izdatki ne bodo veliki, situacija pa bo drugačna, če boste želeli zamenjati tudi vse radiatorje ali kaj podobnega. Pri prenovi se je dobro zavedati tudi tega, da so prenove običajno zelo stresne. Preden se zato zares odločite za prenavljanje stanovanja ali hiše, pomislite, koliko časa, denarja in potrpljenja imate na voljo.

Kako lahko prihranite denar s svojimi projekti?

Če obvladate kakšno ročno spretnost, lahko z domačimi projekti na zanimiv in izviren način polepšate stanovanje in mu s tem podarite novo energijo. Lahko sešijete nove blazine, izdelate ali okrasite posebne lončke za rože, prebarvate omare in še in še. Če se tega vešči, se sami lahko lotite tudi barvanja sten, brušenja, kitanja, in podobnih opravil, včasih pa nam na pomoč lahko priskočijo tudi spretni prijatelji ali družinski člani. Na ta način je mogoče privarčevati veliko denarja, ki bi ga sicer porabili za različne obrtnike in mojstre. Kopico idej za prenavljanje stanovanja boste našli kar na internetu, kjer lahko najdete tudi veliko navodil s slikami postopka ali celo v obliki videoposnetka. Ustvarjanje bo dobro delo tudi vašemu notranjemu miru – tako boste združili prijetno s koristnim!

Kaj je dobro upoštevati pri načrtovanju?

Pri ustvarjanju nove podobe vašega stanovanja naj vas vodijo predvsem notranji občutki – izberite tiste vzorce in barve, ki so všeč vam in niso le modna muha. Vseeno pa je dobro, da se držite nekaj osnovnih načel. Držite se načela harmonije, tako da imajo vsi prostori nekakšno skupno temo, kar lahko ustvarite npr. z izbiro skladnih barvnih odtenkov. Vsak prostor naj ima eno ali dve osrednji točki, kamor bo usmerjena pozornost – recimo velika televizija ali poseben kos pohištva. Pazite, da ne boste prostora preveč zasičili z nepotrebno kramo: manj je velikokrat več tudi pri opremljanju. Na koncu se posvetite še podrobnostim, ki bodo stanovanju dale piko na i: izberite primerna svetila, kakšno umetniško delo ali sobne rastline.

Š. R.