Male hiške v originalu Tiny houses prejemajo vse več in več pozornosti, saj javnost želi vedeti več o teh čudovitih domovih in njihovemu dizajnerju.

Jay Shafer je lastnik podjetja The Tumble Weed Tiny House Company, preko katerega lahko stranke kupijo načrte za te male hiše in jih zgradijo kar sami ali pa jih lahko kupijo že narejene, seveda so cenovno zelo ugodne in dostavljene na želeno mesto. Shafer oblikuje in gradi male hiše v velikosti od 50 m2 pa vse tja do 750 m2, od katerih je velika večina narejenih tako da so mobilna, prave male hiše na kolesih. Njegovo podjetje je z razvojem tovrstnih hišic postavilo nove standarde za tovrstna prebivališča.

Prvo hišo je Shafer postavil zase leta 1997. Približno takrat je tudi ustanovil svoje podjetje zaradi vsesplošnega zanimanja, ki ga je povzročila njegova hišica. Leta 2003 je začel delati na projektu za prvo hišico, ki je bila potem kasneje prodajana serijsko. Leta 2009 pa je izdal knjigo z naslovom The Small House Book, v kateri je zapisal informacije o izdelavi, njegovo razmišljanje o življenju v malih hiškah ter seveda predstavitev njegovih dizajnov.

Veliko okoljevarstvenikov je navdušenih nad samo idejo malih hišic, saj bi tako človek pustil manjši pečat in s tem posledično škodo na Zemlji. Drugim, preprostim ljudem pa je ideja enostavno všeč, ker jim omogoča mobilnost. ‘Večje ni nujno boljše od majhnega‘ pravijo drugi, prav tako navdušeni nad preprostostjo teh domov.

Nakup hiše naj ne stal več kot 20.000$ zatrjuje Shafer na svoji spletni strani, kamor lahko pokukate za več informacij.

Mnogi se za mobilno hiško v zadnjih časih odločajo tudi, ko gre za najem bivališča, ko smo na dopustu. Mobilne hiške imajo namreč pogosto najboljšo lego tik ob morju, hkrati pa nudijo vso udobje, ki ga premorejo tudi večji apartmaji ali hiše.