Gospodarska kriza se je nepremičninskega trga na Slovenskem dotaknila že na začetku leta 2009. Tedaj se je razpočil tako imenovani nepremičninski balon, ki je pomenil sinonim za prenapihnjene cene nepremičnin pri nas, čemur je botrovalo veliko povpraševanje in precejšnja ponudba. Krizi še danes, v drugi polovici leta 2012, ni videti konca. To se pozna tudi na trgu nepremičnin pri nas, in sicer tako na strani povpraševanja kakor ponudbe. Pri povpraševanju je moč opaziti upad, pa tudi precej večjo previdnost kupcev pri zadolževanju oziroma najemanju posojil. Prihodnost je namreč še vedno videti precej negotova in nepredvidljiva. Na strani ponudbe oziroma prodaje nepremičnin je moč opaziti, da se je precej zmanjšalo število novogradenj, kar je posledica gospodarske krize in propada številnih slovenskih vodilnih gradbenih podjetij. Tisti, ki so napovedovali izjemen padec cen že v lanskem letu, so se nekoliko ušteli, saj so lani nepremičnine v primerjavi z letom 2008 padle le za dobrih 5 odstotkov. To kaže predvsem na to, da bo trend padca cen tudi v prihodnje podoben – cene bodo še nekoliko padale, vendar pa drastičnega upada cen na kvadratni meter za enkrat ne gre napovedovati ali pričakovati. Hkrati pa se zaradi svoje konstantnosti cen, zdijo nepremičnine še naprej ena izmed najvarnejših naložb vašega denarja.

Zmanjšanje števila novogradenj je po eni strani posledica pomanjšanega povpraševanja, po drugi pa tudi posledica nedostopnosti do posojil, ki jih investitorji tovrstnih gradenj nujno potrebujejo. Upad števila na novo zgrajenih stavb za enkrat še ne predstavlja problema, v prihodnosti pa bi se po nekaterih ocenah ob normalizaciji povpraševanja to lahko izkazalo kot izjemno pomembno vprašanje.

Eden izmed pomembnih dejavnikov, ki tudi vplivajo na ponudbo oziroma prodajo nepremičnin so gotovo tudi mediji, ki že od začetka krize napovedujejo velik padec cen nepremičnin na našem trgu, česar pa se z zgolj napovedmi seveda ne da dosegati. Cene se seveda vedno odvisne od ponudbe in povpraševanja in se oblikujejo glede na ta dva ključna dejavnika.

Slovenski nepremičninski trg je lani na strani prodaje stanovanj zaznamovala nekoliko manjša aktivnost, a vendarle to ni pripeljalo do padca cen novih stanovanj. Ker se niso znižale cene novozgrajenih stanovanj, je to vplivalo tudi na cene rabljenih, ki so v grobem ostale podobne tistim iz prejšnjega leta. Obseg povpraševanja je sicer na našem nepremičninskem trgu še vedno stabilen, kar pomeni, da se drastičen upad cen stanovanj niti ni mogel dogoditi. Povprečna cena za več kot 40 let staro stanovanje v našem glavnem mestu je lani, v drugem četrtletju, znašala kar 2524 evrov na kvadratni meter. Za primerjavo – to je več, kot stane kvadratni meter novega stanovanja v na primer Naselju ob potoku, na Lavrici, ki je od Ljubljane oddaljena zgolj 2 kilometra. Strokovnjaki na nepremičninskem trgu poudarjajo, da je v Sloveniji za enkrat še vedno veliko nesorazmerje med cenami novih in rabljenih, starejših stanovanj, zato je realno pričakovati določeno segmentacijo na tem področju. Pri tem velja omeniti, da se prodajne cene novih stanovanj najverjetneje ne bodo bistveno spreminjale. Hkrati je opaziti povečan delež prodaje stanovanj v osrednjeslovenski regiji.

Pri odločitvi za prodajo je gotovo najpomembneje vedeti, da cene ne bodo drastično zanihale ne v eno ne v drugo smer. Kdor ima namen ali potrebo stanovanje prodati, je trenutni čas podobno optimalen, kakor prejšnje leto tak čas. Prodaja je vselej kompleksen proces, odvisen od mnogih dejavnikov. Zagotovo je resnica tudi ta, da se stanovanja na pravih lokacijah nikoli ne bodo prodajala dolgo časa ali za vrednosti, ki so nižje od realnih. Hkrati pa se kaže, da se sama zaloga neprodanih stanovanj manjša, to pa je problematično predvsem za tiste, ki stanovanja kupujejo, saj bi to v letu 2013 že lahko pomenilo pritisk na zvišanje cen za stanovanja. Če se vam s prodajo ravno ne mudi, je morda vredno počakati na naslednje leto, ko bo situacija za prodajo morda nekoliko ugodnejša od trenutne.

T. G.