Nekaj korakov, ki bodo pospešili in olajšali proces prodaje lastne hiše

Prodati hišo v današnjih časih, ko so ljudje osredotočeni bolj na varčevanje kot na zapravljanje, je težak podvig. Če je želja hišo prodati čim prej, se mora, preden se da hiša na trg, urediti, da bo primerna za prodajo ter obenem spremljati  povpraševanje na trgu in se mu prilagajati.

Prva stvar, ki je ključna za hitro prodajo hiše je, da se jo uredi do te stopnje, da bo primerna za čim hitrejšo prodajo. To pomeni, da se popravi vse tiste stvari, ki so že nekaj časa na seznamu za popravilo. Lažje in ceneje je, da popravi okna, tla ali kakšne druge malenkosti tisti, ki hišo prodaja kot pa da kupec, ki mogoče prav zaradi teh malenkosti ne bo želel takoj kupiti hiše. S tem se skrajša prodajalni čas in vsem je prikrajšano obdobje pogajanja glede popravil hiše. Tisti, ki da hišo na trg, lahko celo najame inšpektorja, ki mu oceni kaj vse bi bilo dobro popraviti pred prodajo hiše.

KljučiPomembna stvar,  ki jo lahko oseba, ki prodaja hišo stori sama je tudi, da počisti svoj dom in ga naredi prijetnega za obiskovalce. Najslabša stvar bi bila, da bi bil zainteresiran kupec, odvrnjen od nakupa zaradi nepospravljenih sob ali preveč nepotrebnih stvari v hiši, zaradi katerih si sploh ne bi mogel predstavljati, kako bi bilo, če bi tam živel on.

Zavedati se je potrebno dejanske cene doma glede na stanje na trgu. Lahko se najame tudi cenilec, ki priporoči po kakšni ceni bi se lahko prodajala hiša. Seveda pa se morajo prodajalci svojih domov zavedati, da glede na današnje ekonomske razmere, pogajanje okoli cene ni izključeno. Pri pogajanju in pri prodaji lastnega doma je pomembno, da se prodajalec lastnega doma zaveda vseh pozitivnih in negativnih lastnostih hiše, saj bo na tak način bolj poudarjal dobre in lažje zagovarjal slabe lastnosti.

Problem današnjega trga je tudi sama kvantiteta povpraševanja, zato je potrebno aktivno nastopiti tudi na področju oglaševanja. Kvalitetne fotografije hiše in video ogled hiše na spletni strani, kjer se oglašuje hiša so zelo koristne pri procesu prodaje. Ne škodi tudi iskanje kupcev na lastno pest kot npr. z metodo od ust do ust, torej da vprašamo sosede, sodelavce, prijatelje in družinske člane, če poznajo koga, ki razmišlja o selitvi, lahko pa se odločimo deliti letake, postaviti napis PRODAM HIŠO pred našo hišo, če se ta nahaja zraven prometne ceste itd.

V sam proces nakupa pa je treba vključiti tudi druge faktorje kot je čas prodaje. Veliko ljudi, predvsem družin z majhnimi otroci, se namreč ne želi preseliti med letom, saj bi to pomenilo, da bi otroci morali zamenjati šolo. Veliko ljudi pa se hoče seliti v bolj toplejših mesecih, saj je selitev tako lažja. Zato je treba pri prodaji hiše razmisliti tudi o tem, kdaj je najboljši čas prodaje svojega doma.