Vsekakor je pomembno, da se pred nakupom toplotne črpalke dobro informirate o vseh vidikih tega načina ogrevanja, hlajenja in priprave sanitarne vode ter izberete rešitev, ki je najboljša za vaše potrebe. Najpogosteje kupce toplotnih črpalk zanima njihova energetska učinkovitost, stroški in prihranki v primerjavi s tradicionalnimi sistemi ogrevanja, vrste toplotnih črpalk, vzdrževanje in življenjska doba, glasnost delovanja in pridobivanje subvencije iz Ekosklada. V nadaljevanju se lahko seznanite z nekaj odgovori na najpogostejša vprašanja, ki jih kupci zastavljajo ob nakupu toplotne črpalke.  

Energetska učinkovitost je ključna prednost 

Ena najpomembnejših prednosti toplotnih črpalk je njihova izjemna energetska učinkovitost. S to tehnologijo lahko za vsak porabljeni kilovat energije pridobimo tudi do štiri kilovate toplotne energije. To pomeni, da se delovanje toplotne črpalke odraža v zmanjšanju stroškov za ogrevanje hkrati pa imajo tudi manj negativnega vpliva na okolje kot tradicionalni sistemi ogrevanja.  

Prihranki z uporabo toplotne črpalke 

Toplotne črpalke delujejo na osnovi obnovljivih virov toplotne energije, kot so zrak, zemlja in voda. Ker izkoriščajo naravno toploto iz okolja, porabijo manj energije za ogrevanje, kar se hitro pozna tudi na računu za energijo. Čeprav so začetni stroški namestitve toplotne črpalke običajno višji, se le-ti povrnejo skozi nižje mesečne stroške ogrevanja, ki dolgoročno zagotovo presežejo začetno naložbo. 

Vrste toplotnih črpalk 

Poznamo različne vrste toplotnih črpalk, ki se med seboj razlikujejo glede na izkoriščanje različnih virov toplotne energije. Najpogosteje se uporabljajo toplotne črpalke zrak-voda, ki izkoriščajo toplotno energijo iz zraka za ogrevanje vode. Toplotne črpalke zemlja-voda črpajo toplotno energijo iz tal in jo prenašajo v ogrevalni sistem. Obstajajo pa še toplotne črpalke voda-voda, ki izkoriščajo toplotno energijo podtalnice ali površinske vode. Izbira vrste toplotne črpalke je odvisna od razpoložljivih virov toplotne energije iz okolja in tudi individualnih potreb za ogrevanje. 

Vzdrževanje in življenjska doba 

Vzdrževanje toplotne črpalke je ključno za njeno dolgo življenjsko dobo. Redno čiščenje filtrov, preverjanje delovanja ventilatorjev ter vzdrževanje sistema hladilnega kroga so nujni koraki. S pravilnim in rednim vzdrževanjem lahko dosežemo optimalno delovanje toplotne črpalke ter jo na ta način obdržimo v brezhibnem operativnem stanju. 

Glasnost delovanja toplotne črpalke 

Glasnost delovanja toplotne črpalke je pogosta skrb uporabnikov. Sodobne toplotne črpalke so običajno oblikovane za tišje delovanje, zato zagotavljajo udobno bivanje brez motečih zvokov. Njihova zvočna emisija je primerljiva s številnimi drugimi gospodinjskimi napravami in nima večjega vpliva na okolico. 

Subvencija Ekosklada 

Ekosklad je slovenski okoljski javni sklad, ki nudi subvencije za naložbe v obnovljive vire energije, med drugim tudi v toplotne črpalke. S pravilno dokumentacijo in izpolnjevanjem pogojev je mogoče pridobiti finančno podporo, ki zniža stroške nakupa in namestitve. To je odlična priložnost za tiste, ki želijo preiti na bolj trajnosten način ogrevanja ter hkrati izkoristiti ugodnosti, ki jih ponuja Ekosklad.

Toplotne črpalke Daikin 

Distributer za toplotne črpalke in klimatske naprave Daikin je podjetje Airabela, ki je locirano v Ljubljani. Tam vam bodo izkušeni svetovalci pomagali pri izbiri primerne toplotne črpalke za vaš dom. Na voljo so vse delovne dni po telefonu, elektronski pošti ali v njihovem salonu na Šmartinski cesti v Ljubljani, kjer vam lahko osebno pomagajo pri odločitvi nakupa toplotne črpalke. S toplotnimi črpalkami Daikin si boste zagotovili maksimalno energetsko učinkovitost in prihranke pri ogrevanju, hlajenju in pripravi sanitarne vode. 

Naročnik: Airabela d.o.o.
T: 080 88 50 
N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana