Sončna hiša je zagotovo hiša prihodnosti, saj se količine nekaterih energetskih zalog, kot so denimo nafta, iz dneva v dan manjša, medtem ko je zaloga sončne energije neomejena. Poleg tega, da je sončne energije na pretek, je energija sonca zastonj in ne onesnažuje okolja. Zaradi vseh teh dejavnikov, nam sončna hiša omogoča prijetno bivanje in stik z naravo, saj sončna hiša sama po sebi predstavlja nekakšen generator energije.

Pri izgradnji sončnih hiš, se v precejšnji meri uporabljajo naravni materiali, kot je les, kar omogoča, da se sončna hiša lepo ujame z okoljem v katerem stoji.

Sončna hiša in njene zakonitosti

Sončna energija
Sončne celice

Za optimalno izrabo sončne energije je, pri izgradnji sončne hiše, potrebno upoštevati določena pravila. Tako naj bo sončna hiša na južni strani višja kot na severni strani. Podobno velja za okna, oziroma steklene površine, saj morajo biti okna na južni strani večja, medtem ko morajo biti tista na severni strani nekoliko manjša. Na ta način dosežemo da je izkoristek sončne energije večji.

V predelih kjer je v poletnih mesecih sončno ogrevanje prekomerno je priporočljivo, da se pred samo hišo zasadijo drevesa. Tako bomo poskrbeli, da bo hiša dobila primerno količino sončnih žarkov, obenem pa bodo drevesa poskrbela za prijetno bivanje na vrtu sončne hiše.

Sončna hiša za vse generacije

Sončna hiša omogoča prijetno bivanje vsem generacijam. Mlade družine z otroki bodo v sončni hiši zelo uživale, saj se bodo otroci lahko brezskrbno igrali, tako v hiši kot na vrtu. Starejšim ljudem omogoča sončna hiša kvalitetno in mirno življenje v sožitju z naravo.

Sončna hiša pa ni primerna samo za bivanje, saj lahko po principu sončne hiše zgradite tudi svoj poslovni objekt.

Sončna hiša je zagotovo hiša, ki bo v prihodnosti, zaradi uporabe naravnih obnovljivih virov, prevzela primat med hišami. Zato vam priporočamo, da se odločite za sončno hišo, če se želite že danes pripraviti na prihodnost.