Za vas smo pripravili članek, v katerem razkrivamo vse, kar morate vedeti, preden se odločite za sklenitev stanovanjskega kredita. Želimo vam pokazati, da sklepanje kredita sploh ni tako zastrašujoče, kot se morda zdi na prvi pogled. 

Odločite se za Stanovanjski kredit DBS 

Če načrtujete nakup, gradnjo ali prenovo doma in iščete finančno pomoč za »tisto, kar zmanjka«, vam Stanovanjski kredit Deželne banke Slovenije ponuja ugodno ponudbo kreditiranja. DBS prinaša prilagojene finančne možnosti, ki so zasnovane tako, da vam pomagajo uresničiti sanje o lastnem domu. 

Uresničite svoje sanje – razumevanje pogojev financiranja 

DBS je svoj stanovanjski kredit zasnovala tako, da ustreza različnim finančnim potrebam in življenjskim situacijam. Izberete lahko kredit s fiksno obrestno mero za dobo odplačevanja do 20 let ali s spremenljivo obrestno mero za dobo odplačevanja do 30 let, kar omogoča prilagodljivost glede na vaše finančne zmožnosti in načrte. 

Za kredit lahko zaprosijo: 

 • Fizične osebe (stranke banke, kot tudi tisti, ki to šele želijo postati).  
 • Zaposleni, upokojeni, kmetje ali rezidenti Republike Slovenije (zaposleni v domačem ali tujem podjetju, ki svoje prejemke prejemajo na račun DBS ali katerekoli druge banke ali hranilnice znotraj EU). 

Za odobritev kredita pa morate obvezno upoštevati, da ob zaključku odplačevanja kredita ne smete biti starejši od 80 let. Odlična prednost pa je ta, da ponudba omogoča pridobitev določenega zneska, z možnostjo do 50 % gotovinskega črpanja. Višina zneska je odvisna od kreditne sposobnosti, lastne udeležbe in višine zavarovanja. 

Pot do vašega sanjskega doma 

Za uspešno sklenitev stanovanjskega kredita je ključnega pomena, da vnaprej pripravite vse potrebno. Na spletni strani DBS najdete seznam vseh zahtevanih dokumentov, kot so na primer izpolnjena prošnja za odobritev kredita, potrdilo izplačevalca plač, če ste zaposleni, zadnjih 12 plačilnih list in drugi relevantni dokumenti. 

 1. Korak: pred obiskom banke lahko na spletni strani opravite informativni izračun
 1. Korak: rezervirate termin z bančnim svetovalcem. 
 1. Korak: zberete vse potrebne dokumente. 
 1. Korak: DBS ugotovi in vam sporoči, če ste kreditno sposobni. Prejmete osnutek kreditne pogodbe.  
 1. Korak: vplačate aro. 
 1. Korak: podpišete pogodbo in uredite zavarovanje kredita. 
 1. Korak: sledi še izplačilo kredita skladno s kupoprodajno pogodbo. 

Za več, kot le nakup doma 

Stanovanjski kredit DBS ne služi izključno za financiranje nakupa ali gradnje nove nepremičnine. Ta vrsta kredita je namreč zasnovana tako, da zadosti širokemu spektru potreb in ciljev, od katerih vsak prispeva k izboljšanju ali pridobivanju nepremičnin: 

 • nakup, gradnja ali prenova stanovanjskih nepremičnin, 
 • izplačilo dednega deleža ali izplačilo zakonskemu partnerju ob razvezi, 
 • poplačilo stanovanjskega kredita, 
 • komunalno opremljanje zemljišč in pridobitev soglasij, 
 • pridobivanje dokumentacije za gradnjo ali obnovo nepremičnin, 
 • za druge namene, ki povečujejo vrednost določene nepremičnine. 

Vredno si je zapomniti 

Pri določanju skupnega zneska kredita ne pozabite vključiti vseh dodatnih stroškov, ki spremljajo nakup nepremičnine, kot sta prenova ali nakup nove opreme.  

Lahko pa si tudi dodatno znižate obrestno mero za največ 0,45 o.t.: 

 • Imenitniki DBS zlatega računa
 • Za vsak na kreditojemalčevo priporočilo odprt nov TRR pri DBS, na katerega prihajajo redni mesečni prilivi. 
 • S sklenitvijo premoženjskega zavarovanja preko DBS. 
 • S sklenitvijo življenjskega zavarovanja preko DBS. 
 • S sklenitvijo varčevalnega paketa Generali Investments preko DBS. 

Nismo odgovorili na vsa vaša vprašanja? Na spletni strani DBS najdete odgovore na pogosta vprašanja ter vse kontaktne podatke. Z veseljem vam bodo pomagali na poti do sanjskega doma.