Ste tudi vi eden izmed tistih, ki se zanimate za nakup stare vaške hišice oz. ste pravkar podedovali ljubko staro hiško vaše babice, ki izgleda kot tista iz pravljice o Janku in Metki, čeprav jo je že dodobra načel zob časa? Starost pač zahteva svoj dolg, vendar pa se da vsakršno še tako staro nepremičnino ob pravilni obnovi spet pripeljati do nekdanjega sijaja.

Zakon o varstvu kulturne dediščine

Kakovostne nepremičnine, ki so bile zgrajene v duhu takratnega časa in odsevajo arhitekturo ter slog, značilen za neko časovno obdobje na določenem prostoru, so tako pri nas kot v tujini pod budnim očesom varstvenikov stavbne dediščine, ki s pomočjo zakona o varstvu in zaščiti kulturne dediščine skrbijo za to, da jih ljudje z nepremišljenimi rušenji in neprimernimi prenovami ne bi pokopali in izbrisali za vedno. Na ta način se skuša zaščititi našo dediščino in kulturne posebnosti posameznega področja in obdobja.

Register kulturne dediščine

V t. i. register kulturne dediščine so vpisane vse nepremičnine, ki jih spoznajo za kakovostno stavbno dediščino – hiše, cerkve, drugi objekti in deli objektov, kompleksi, spomeniki, ruševine, včasih celo cele vasi. Zavaruje se lahko celo območje, ki na površju sicer ne kaže znakov kakršne koli gradnje, vendar pa je bilo pri pregledu ugotovljeno, da vsebuje podzemeljske arheološke ostanke, ki jih strokovnjaki še niso raziskali in natančno pregledali.

Ko se torej odločate za nakup stare hiše, se le prepričajte, če ni morda vključena v register, da jo boste lahko prenovili v skladu z zakonom in tako tudi vi pustili svoj pečat našim zanamcem. Če imate že povsem izdelano podobo, kako naj bi bila videti vaša hiša po prenovi, potem pa nakup stare hiše, ki je pod okriljem kulturne dediščine, nemara ni za vas.