Toplotne črpalke že dolgo niso več zgolj inovativna tehnologija, temveč postajajo ključni gradnik sodobnih novogradenj. Njihova izjemna učinkovitost, okoljska prijaznost in dolgoročni prihranki energije niso le privlačni, ampak nepogrešljivi elementi pri iskanju optimalnih rešitev za ogrevanje in hlajenje prostorov. Kot trajnostni sistemi ogrevanja in hlajenja, toplotne črpalke izkoriščajo obnovljive vire energije, kot so zrak, voda ali zemlja, ter tako zagotavljajo udobje ob minimalnem vplivu na okolje. Naložba v toplotno črpalko se tako izkaže kot premišljena in dolgoročno donosna odločitev, ki prinaša zmanjšanje stroškov ogrevanja v primerjavi s tradicionalnimi sistemi. Poleg tega pa njihova uporaba bistveno zmanjšuje ogljični odtis, kar je ključno za gradnjo trajnostne prihodnosti. V nadaljevanju si poglejmo več o toplotnih črpalkah ter zakaj se vedno več ljudi odloča za ogrevanje njihovih domov s pomočjo le-teh. 

Kaj je toplotna črpalka in kako deluje? 

Toplotna črpalka je inovativna naprava, ki izkorišča naravne vire energije za ogrevanje doma. Deluje po principu prehajanja toplotne energije iz toplejšega na hladnejše območje, pri čemer ne ustvarja toplote, temveč jo s pomočjo električne energije zajema iz okolice, kot so zrak, zemlja ali voda, ter jo dodatno segreje in prenese v prostor, kjer se uporablja za gretje radiatorjev, talnega gretja ter ogrevanje sanitarne vode.  

Toplotne črpalke delujejo s pomočjo zaprtega plinskega kroga, ki vključuje toplotni vir, plinski krog in ogrevalni sistem. Glavni sestavni deli toplotne črpalke vključujejo kompresor, uparjalnik, kondenzator, ekspanzijski element in hladilni plin, ki omogočajo prenos toplote in delovanje celotnega sistema. 

Zunanja enota

Zakaj se splača kupiti toplotno črpalko za ogrevanje novogradnje? 

Razlogi za nakup toplotne črpalke so mnogi. Poleg učinkovitosti in energetske varčnosti, ki pomembno prispevajo k zmanjšanju stroškov ogrevanja, so toplotne črpalke tudi okolju prijaznejše od drugih načinov ogrevanja. Z njihovo vgradnjo je mogoče pridobiti državne subvencije, kar dodatno olajša začetno finančno breme. Njihova vsestranskost pa omogoča tudi hlajenje prostorov v poletnih mesecih. Pred nakupom je bistveno razumeti merila učinkovitosti toplotne črpalke, kot je grelno število (COP), ki meri razmerje med oddano toplotno energijo in porabljeno električno energijo. S tem boste lahko optimalno izbrali toplotno črpalko, ki bo najbolj ustrezala vašim potrebam in proračunu. 

Koliko stane toplotna črpalka? 

Cena toplotne črpalke je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto, močjo, viri toplote ter načinom delovanja. Kljub prvotnim stroškom pa je pomembno upoštevati dolgoročne prihranke pri obratovanju ter morebitne subvencije, ki so na voljo. Subvencije Eko sklada lahko bistveno zmanjšajo končno ceno in povečajo privlačnost nakupa v primerjavi s tradicionalnimi sistemi, kar vam omogoča, da pri gradnji svojega domu več denarja posvetite drugim stvarem.  

Notranja enota

Kako izbrati pravo toplotno črpalko? 

Pri izbiri toplotne črpalke je treba upoštevati faktorje, kot so temperatura okolice, energetske potrebe stavbe, način ogrevanja, možnosti hlajenja ter moč toplotne črpalke. Prav tako je pomembno upoštevati vrsto objekta in geološke značilnosti okolice, saj nekatere vrste toplotnih črpalk bolje delujejo v določenih okoljih kot druge. Mnogi ljudje se ob nakupu svoje prve toplotne črpalke ne pozanimajo dovolj oziroma ne znajo izbrati prave toplotne črpalke za njihovo vrsto objekta, ravno zato je pametno, da si poiščete pomoč pri strokovnjakih, kot jih najdete v ljubljanskem podjetju Airabela, kjer vam bodo usposobljeni uslužbenci svetovali o nakupu toplotne črpalke, ki bo popolna za vašo vrsto objekta, da boste tako dobili točno to, kar potrebujete. 

S strokovnimi nasveti do varčnega ogrevanja 

Za široko ponudbo in več informacij o toplotnih črpalkah obiščite spletno stran podjetja Airabela, uradnega uvoznika in toplotnih črpalk blagovne znamke Daikin. Dosegljivi so tudi v salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani, kjer si lahko produkte ogledate v živo in se z njihovimi strokovnjaki dogovorite za rešitev, ki vam bo najbolj ustrezala. 

Telefon: 080 88 50 
E-poštni naslov: info@airabela.si