Razmišljate, da bi svoj bivalni prostor uredili tako, da bi skozenj lahko steklo več energije, vi in vaši domači pa bi se na ta način počutili bolje? Zakaj ne bi poizkusili z nekaj osnovnimi načeli starodavne kitajske veščine urejanja prostorov, Fengshuija. V nadaljevanju vam podajamo nekaj preprostih načinov, kako se preurejanja prostora najlažje lotiti.

Če ste v Fengshuiju popolni začetniki, se morate najprej naučiti, kam postaviti dele pohištva, ki jih v vsakdanjiku največ uporabljate. Prvi kos je postelja, katere lega vpliva na počutje in zdravje posameznika. Postavite jo čim dlje od vrat tako, da vaše noge med spanjem ne bodo kazale direktno proti vratom. Deli bivalnih prostorov, kjer se posvečate študiju ali delu, naj bodo ločeni od delov, kjer se sproščate, saj boste v nasprotnem primeru nenehno čutili pritisk. Stolov nikakor ne postavljajte okrog ali preblizu televizije, saj s tem slabšate komunikacijo v družini.

Fengshui temelji na povezanosti petih osnovnih elementov, ognja, kovine, zemlja, lesa in vode in na uravnovešanju pozitivnega in negativnega pola energije, ki se nahaja v njih. Pravilna ureditev vašega doma in predmetov v njem bo tako vplivala na zdravje, harmonijo in blaginjo vas in vaših najdražjih. Dom je kraj, kjer se polnimo in sproščamo, se telesno in duhovno obnavljamo, zato je pomembno, da je primerno urejen. Dom je odsev nas samih, zato vhod predstavlja človeški obraz; okna so oči in vhodna vrata so usta doma. Dnevna soba je povezana s človeškim srcem, kopalnica z ledvicami, kuhinja pa z jetri. Spalnica je povezana s pljuči in jedilnica z želodcem. Veliko boste za svoje zdravje storili že s tem, če se boste v domačih prostorih znebili krame, prostore ustrezno prezračili in pobarvali. Z ustreznimi barvami namreč lahko usmerjate življenjsko energijo in poskrbite za njeno blagodejnost. V dnevnem prostoru se družina ali prijatelji največ družite, obenem je to tudi prostor za sproščanje, zato naj barve ne bodo pretirano agresivne. Uporabite zeleno ali nežno rumeno barvo. Kuhinji se podajo ognjene barve kot je rumena, rdeča ali pomarančna. Delovni kotiček prebarvajte rumeno, saj bo to vplivalo na psihične sposobnosti in delovno vnemo. Spalnice nikar ne prebarvajte v živo in kričečo barvo, saj vam bo ta otežila miren spanec; obdani z modrimi toni boste hitreje in lažje zaspali.

Šele ko boste primerno uredili svoj dom, vam bo lahko sveža energija, ki bo vanj vstopila pomagala, da boste vzpostavili pozitiven stik s sabo in vašo okolico. Če bo vaše notranje vesolje, dom, urejeno, boste lahko vzpostavili most z vašim zunanjim vesoljem, okolico. Ubranost prostora bo poskrbela za vaše pozitivne vibracije, te pa se bodo prenašale na vaše bližnje s katerimi boste tudi na ta način lahko zaživeli v večji harmoniji in sreči.