Če ste se odločili svojo staro hišo prodati in kupiti večjo oz. se preseliti drugam, je pomembno da staro bivališče uredite tako, da bo očem kupcev prijazno. Mnogi se bodo namreč raje odločili za starejšo in bolj dotrajano hišico, ki bo imela urejen vrt in lepo zasajeno, barvno usklajeno zelenje, kot za nekoliko novejšo, vendar zaraščeno hišo, ki bo kljub moderni obliki in ostalim posodobitvam delovala neurejeno in zapuščeno.

Za ureditev objekta in vrta ni nikoli prepozno

Ker smo ljudje vizualna bitja, nas, večino, že po naravi motijo stvari, ki niso ubrane in usklajene – tako je tudi pri ogledu nepremičnin in vrtov. Pogosto pa ljudje pri urejanju svoje okolice delajo napake, saj preveliko pozornost posvečajo obliki rastlin in grmičkov, premalo pa so pozorni na ubranost barv, ki zasijejo spomladi oz. ob času cvetenja. Zavedati se je potrebno, da bo ob zasaditvi večjega števila rastlin različnih barv naš vrt deloval neurejeno in nametano. Zato je potrebno, če želimo seveda doseči red in harmonijo, tudi rastline izbrati tako, da bodo barvno usklajene. Prav tako lahko veliko spremembo naredimo že s tem, če naredimo na nepremičnini samo nekaj lepotilnih popravkov, ki ne stanejo veliko, a lahko povsem spremenijo izgled doma, ki ga želite prodati. Med takšne popravke npr. sodijo na sveže prebarvane stene, zamenjane kljuke ali ročaji na pohištvu, temeljito pospravljena notranjost, urejena zunanjost (brez plevela, ipd.), itd.

Kako izbrati primerne barve?

Barve lahko izbiramo po lastnem okusu, saj jih vsakdo doživlja na svoj način – nekateri imajo raje intenzivnejše barve in močnejše, bolj žareče tone, drugi spet uživajo v nežnih pastelnih barvah, ki jih pomirjajo. Malce bodite pozorni seveda tudi na fasado hiše. Če je le-ta bela, si lahko privoščite kar koli, če pa že fasada po barvi izstopa in je tudi ta intenzivna, pa pazite, da se barve rastja v okolici ne bodo teple.  Pozorni bodite tudi na to, da barv ne bo preveč, prevladuje pa naj še vedno zelena.

Zavedati se je potrebno, da je urejen vrt in njegova okolica okras vsake nepremičnine ravno toliko, kot je urejena frizura v okras človeku. Kot na sočloveku radi vidimo lepo urejeno pričesko, tako nam je tudi pri nepremičnini ljubša urejena zelenica ali vrt.