Ob besedi Playboy si ne moremo kaj, da ne bi pomislili na večnega ženskarja in mogotca Hugh Hefnerja, ustanovitelja zloglasne revije za odrasle in očeta Playboyevih zajčic. A zgodba o njegovem domovanju, Playboyevem dvorcu, se je začela mnogo prej, kot so po svetu zakrožile novice o njegovih razvratnih zabavah.

Začetki

Arthur Lettes starejši je bil Anglež, ki je leta 1882 prišel s trebuhom za kruhov v Kanadski Toronto, kjer se je zaposlil v trgovini s tekstilom in oblačili. Leta 1896 je nato odšel v Ameriko in se ustalil v Los Angelesu, tam pa s svojim bogatim znanjem o poslu na noge postavil propadlo trgovino s tekstilom in jo poimenoval Brodway. Postal je tudi tihi partner ustanoviteljev in upraviteljev trgovske verige Bullock’s, ki je imela poslovalnice po vsej Kaliforniji. S svojim bogastvom je kupil večje posestvo, kjer je zase, svojo ženo in 3 otroke postavil dom. Ljubiteljsko se je ukvarjal tudi s hortikulturo in z zbiranjem redkih rastlin, še posebej znan je bil po svoji zbirki kaktusov.

Leta 1923 je Lettes starejši umrl in njegov sin Arthur Lettes mlajši je vzel vajeti družinskega posla v svoje roke. Leta 1927, ko je bil Hugh Hefner star komaj 2 leti, je Lettes mlajši po načrtih arhitekta Arthurja R. Kellyja zgradil svoj dvorec, ki je danes poznan kot Hefnerjev dom. Ko pa je leta 1971 ustanovitelj Playboyevega imperija kupil graščino, je v njej živel Louis D. Statham, bogat inženir, izumitelj in ljubitelj šaha, ki se je podpisal pod iznajdbe, kot so naprava za merjenje krvnega pretoka in merilna naprava za nadziranje poteka poti vesoljskih plovil.

In zabava se lahko začne

Hugh Hefner
Hugh Hefner © Glenn Francis, www.PacificProDigital.com

Takrat 44 let star dvorec in 2050 kvadratnih metrovpripadajoče posesti je Hefner, poznan tudi kot Hef, kupil za 1,2 milijona dolarjev, kar je v primerjavi z današnjo ceno praktično drobiž. Nepremičninski poznavalci ocenjujejo, da sta Hefova graščina in njena okolica vredni 54 milijonov dolarjev, nekateri namigujejo celo na vrednost v višini 100 milijonov dolarjev! Številka pa sploh ni presenetljiva, saj je mogotec v nepremičnino vložil še dodatnih 15 milijonov dolarjev za prenovo in nadgradnjo in tako ima sedaj dvorec več kot 20 sob, vinsko klet, zasebni živalski vrt, teniška igrišča, vodnjak, slap, velik bazen s slavnim grottom, zunanji žar, savne in še in še.

Poleg dvorca stoji na zemljišču še nekaj poslopji, med drugim tudi hiša, namenjena igram, kjer v enem krilu najdemo biljardno mizo, arkadne igre, klavir, jukebox in televizijo, v drugem krilu pa je soba z mehkimi udobnimi tlemi, strop in stene pa prekrivajo ogledala. V drugi hiši živi Hefnerjeva druga žena Kimberley Conrad z njunima sinovoma in, čeprav sta kar 11 let živela ločeno, sta se Hef in Kimberley uradno ločila šele marca 2010. Leta 2002 je Hefner kupil še hišo čez cesto, kamor so se naselile njegove zajčice.

Čeprav je Hefnerjevo življenje neprestano pod budnim očesom medijev in so kamere z njim skoraj na vsakem koraku, nekatere stvari ostajajo skrite, ena izmed njih je tako imenovana Elvisova soba. Vrata te naj bi bila pred javnostjo zaprta že več kot 30 let, saj je lastniku še posebej pri srcu. Kot strasten oboževalec Elvisa Presleyja ne dovoli vstopa nikomur, ker je neko noč v sedemdesetih slavni pevec tam prebedel s kar osmimi dekleti. »Ja,« pravi Hef, »Elvis je oboževal ženske – vseh barv.«

Playboyev dvorec je torej udobno domovanje in prostor za zabave v enem, ne smemo pozabiti pa niti na njegovo vlogo v številnih filmih in glasbenih videih. Zajčice in graščino lahko vidimo v videospotu Justina Timberlakea in Nellyja za pesem Work it in videu skupine Nickelback za njihovo uspešnico Rockstar, da naštejemo le dva. Anna Faris pa v filmu Hišna zajčiča igra zajčico, ki se je odselila iz dvorca, kjer so določene scene filma tudi posnete. Hefnerjeva graščina in zapuščina bosta očitno težko kdaj koli šli v pozabo, saj sta bogato dokumentirani, zanimanje javnosti pa je neusahljivo.

P. B.