Domov Nepremičnine Je bolje kupiti starejšo nepremičnino ali novogradnjo?

Je bolje kupiti starejšo nepremičnino ali novogradnjo?

nova ali stara nepremičnina

Ko se odločamo za nakup nepremičnine, moramo v premislek vzeti več faktorjev. Cena za kvadratni meter, lokacija, stanje nepremičnine in še marsikaj drugega. Odgovor na vprašanje, ali kupiti novo ali starejšo nepremičnino nikakor ni preprost in enoznačen. Čeprav se danes na splošno gradi manj kakor pred leti, še vedno nastajajo nova naselja, kjer si je moč izbrati svojo nepremičnino – novogradnjo. Po drugi strani je trg nepremičnin poln starejših nepremičnin, ki se skušajo v hudi konkurenci čim hitreje prodati po čim boljši ceni. Različni nepremičninski agenti in drugi strokovnjaki za trg nepremičnin vam bodo različno svetovali – nekateri prisegajo na novogradnje, spet drugi so mnenja, da se nakup novih nepremičnin preprosto ne izplača in je zato bolje kupiti starejšo hišo ali stanovanje. Kako se torej odločiti, ko se odločamo za nakup nepremičnine?

Pomembno je, kako si svoje bivanje čez nekaj let zamišljate vi!

Izbirate med starejšo nepremičnino in novim stanovanjem – pri tem v prvi vrsti v precep vzemite predvsem lastne želje in predstave o bivanju vas ali vaše družine. Nekateri si želijo starejše nepremičnine, saj se veselijo njene prenove ter počasnega preoblikovanja starega v nekaj povsem svojega in novega. Spet drugi nimajo potrpljenje za stare in prašne hiše ali stanovanja ter si svoj nov dom zamišljajo kot nov, na sveže prepleskan in pripravljen za vselitev. Nekateri imajo pomisleke tudi, ko gre za bivanje v nepremičnini, v kateri je pred vami že živel nekdo drug. Odločitev naj bo skratka rezultat vašega premisleka o tem, kje se vidite če nekaj let in kaj vam pomeni udobno bivanje.

Kdaj se želite vseliti v svoj novi dom?

Odločitev za eno ali drugo varianto naj temelji tudi na tem, ali se želite v nov dom vseliti nemudoma ali pa lahko na selitev še nekoliko počakate. Pri nakupu starejše nepremičnine namreč morate računati na obnovo, ki zna trajati celo nekoliko dlje, kot ste nemara predvideli. Pri nakupu in obnovi starejših nepremičnin se zna zgoditi, da ob popravilu hiše ali stanovanja naletite na nekatere težave, ki jih sprva niste predvideli in terjajo dodaten čas za popravilo. Če ste z vselitvijo zelo neučakani ali pa druge opcije niti nimate, potem je novogradnja seveda boljša izbira, čeprav je potrebno priznati, da si morate tudi v tem primeru pustiti nekaj časovne rezerve – konec koncev morate svoj novi dom vsaj za silo opremiti, da boste v njem lahko udobno bivali.

Cena ni zanemarljiv faktor

Ne glede na povedano, pa pri odločitvi upoštevajte tudi ceno. Vsak usposobljen nepremičninski posrednik vam bo znal svetovati, če boste na primer izbirali med starejšo nepremičnino in novogradnjo. Pomembno je, da odločitev temelji na tem, da za svoj denar dobite zares največ. Starejše rabljene nepremičnine znajo biti v primerjavi z novogradnjami dosti cenejše, toda naj vas samo cena nikar ne zavede. Pri starejši nepremičnini k ceni prištejte še vse stroške obnove in vzdrževanja, da boste dobili občutek, ali je razlika v ceni še vedno tako očitna. Še posebej problematičen je nakup starejše nepremičnine, ki dalj časa ni bila primerno vzdrževana. V tem primeru se zna zgoditi, da obnova pokaže veliko pomanjkljivosti, ki jih na prvi pogled pred nakupom niste mogli opaziti. Posebej velik finančni zalogaj so zamenjave vodovodnih ali električnih napeljav, prenova kopalnice, menjava oken, brušenje parketa ipd. Preden se odločite, imejte pred očmi tudi dejstvo, da vsak objekt po 20-30 letih terja temeljito prenovo.

Dodatne stroške pa imate lahko tudi pri nakupu nove nepremičnine, če pri izbiri in pregledu novogradnje niste dovolj pazljivi. Sploh v zadnjem času so se pokazale številne pomanjkljivosti hitre in nenatančne gradnje novih stanovanjskih kompleksov.