Dandanes se vedno več ljudi odloča za nakup starih hiš, saj jih skupaj z zemljiščem dobijo dosti bolj poceni, nato pa lahko hišo, če le-ta ni pod spomeniškim varstvom, porušijo ali pa jo obnovijo. Če se torej odločate za nakup starejše hiše, najprej dobro preverite, če gre pri nepremičnini za kulturno dediščino ali ne, saj drugače na objektu ne boste mogli izvajati vseh posodobitev in prenove, ki niso v skladu z načrtom. Če vaše želje obsegajo moderno hišo, je tako bolje kupiti nepremičnino, staro nekje od 20 do 30 let, ki je zakon ne vključuje. Dobra možnost je tudi izbira starejše hiše, v kateri lahko med prenovo že bivate, kar pomeni, da se s tem izognete stroškom najemnine, ki bi jih sicer plačevali, če bi se odločili za staro hišo, v kateri bi lahko bivali šele po temeljiti prenovi.

Za pomoč prosite arhitekta

Če ste pripravljeni na to, da hišice pač ne boste mogli prenoviti moderno (razen seveda notranjosti), temveč jo boste spet obudili v podobo, v kakršni je sijala v njenem začetnem obdobju, pa k naslednjemu ogledu zraven povabite tudi izurjenega arhitekta. Le-ta si bo stavbo namreč podrobno ogledal in podal svoje mnenje o celotnem obsegu nujnih vzdrževalnih del na objektu ter okvirni oceni njihovih stroškov. Razumeti morate, zakaj je potrebno ohranjanje velikosti oken, njihove postavitve, materialov, barv, naklona in opeke strehe itd. Ker vsaka stara hiša res ni kakovostno delo, vam lahko arhitekt pomaga pri presoji, kaj se splača ohraniti in kaj ne, kljub določenim odklonom pa mora biti hiša še vedno v skladu in sožitju z ostalimi hišami v naselju oz. bližini in se zliti z okoljem.

Bodite zvesti spominom in nostalgiji preteklosti ter jih z ohranjanjem naše dediščine podarite tudi drugim.

Če vam stara hiša to dovoljuje, je mogoče prenovo izvajati na dva načina. Lahko se odločite za postopno prenovo, pri kateri najprej obnovite tisto, kar je nujno potrebno, potem pa se lotite ostalih, ne-nujnih del, lahko pa hišo prenovite naenkrat, od stropa do tal. V tem primeru pa v stari hiši med prenovo ne boste mogli bivati, ampak se boste vanjo lahko vselili šele, ko bodo vsa prenovitvena dela končana. Prednost take prenove je gotovo ta, da se po končani prenovi vselite v povsem na novo prenovljen objekt, v katerem vsaj nekaj časa ne boste rabili spreminjati ničesar. Prenova bo v vsakem primeru nekoliko stresna, če pa se je lotite s pomočjo izurjenih strokovnjakov, ki vam bodo znali pri prenovi svetovati, potem lahko dela potekajo gladko in učinkovito.