Si želite zgraditi novo domovanje, pa ne veste, koliko vas bo vse skupaj stalo in če si ga sploh lahko privoščite? Preden se odločite za tip hiše, ki si ga želite, je potrebno dobro preučiti vaše finančne sposobnosti in seveda stroške, ki jih bo sama gradnja prinesla, da se vam nazadnje ne bo zgodilo, da boste ostali brez strehe ali brez opreme in se v novogradnjo ne boste mogli niti vseliti.

Preučite stroške gradnje

Vzemite si čas in skupaj z vodjo gradnje, arhitektom ali drugim strokovnjakom za gradnjo preučite stroške, ki bodo nastali med samim podvigom. Če se tega lotite  na lastno pest, si lahko na internetu ogledate strani, na katerih je mogoče pregledati stroškovnike z opisom materialov, del in približne cene, ki jo izvajalci za svoje storitve zahtevajo.

Velikost je pomembna

Preden se odločite za nakup, se dobro posvetujte o ceni kvadratnega metra, saj le-te zelo variirajo. Odvisne so seveda od velikosti celotnega bivanjskega prostora – to velja bolj za stanovanja kot hiše, saj pri slednjih šteje predvsem lokacija. Pri stanovanjih je ključno, da se zavedate, da manjše, kot je stanovanje, dražji je kvadratni meter in obratno.

Kaj še dodatno prinese stroške?

Najdražje investicije v hiši so ponavadi tiste, ki se tičejo kuhinje in kopalnice – ploščice, kadi, pulti in oprema znajo stroške zelo povečati. Po denarnici pa lahko udarijo tudi okna (število, velikost in kakovost) in vrata, oboki ter visoke strehe, itd.

Dobro je vedeti tudi, da so končni stroški, ki nastanejo pri gradnji novega doma, običajno višji od tistih prvotno načrtovanih. Do tega pride zaradi spreminjanja načrta, novih želja ter nepredvidenih težav, do katerih pri vsaki gradnji neogibno pride. Da bi se temu izognili, je potrebno narediti res dober finančni načrt in mu dodati deset dodatnih odstotkov za kritje takšnih nepričakovanih stroškov.