Ste tudi vi razmišljali o nakupu čudovite stare hiške, ki bi vas stran od mestnega vrveža in nenehne gneče znova napolnila z umirjenostjo in energijo, ki ju potrebujete? Bi se tudi vi radi umaknili nekam v mirno in zeleno okolico podeželja, kjer bi vas namesto avtomobilskega hupanja zbujalo žvrgolenje ptic in nežno božanje sončnih žarkov, ki počasi pronicajo skozi priprte polkne? Potem sta nakup in obnova stare hiše to, kar potrebujete.

Najprej si preberite, kako bo potekala obnova stare hiše!

Veliko zanimanje za naše nepremičnine tudi med tujci

Tudi tujci, predvsem Britanci, se za naše ostarele nepremičnine zadnje čase veliko zanimajo. Veliko izmed njih se jih je za nakup ene izmed podeželskih hiš tudi odločilo. Prepričale so jih predvsem naravne lepote Slovenije – njena ljubka majhnost, a obenem tolikšna razgibanost in pestrost. Največje zanimanje pri Britancih je, zanimivo, za zapuščene oz. propadajoče hiše na severovzhodu Slovenije, v razgibani pokrajini Goričkega, pa tudi v osrčju Gorenjske, blizu naše najvišje gore Triglava, kjer po naseljenosti tujcev najbolj prednjači Bled in njegova okolica.

Kaj vse je potrebno vedeti  pred nakupom stare hiše?

Pred nakupom stare hiše, ki je bila zgrajena morebiti še pred vojno ali celo še prej, se je potrebno vprašati, kaj si od našega novega doma tudi želimo. Ali so to veliki, svetli prostori z velikim dometom dnevne svetlobe? Ali je to prostorna terasa z nadstreškom, ki nas bo obvaroval v primeru slabega vremena? Ali je to ogromen bivalni prostor, v katerem bomo lahko preživeli večino svojega prostega časa?

Če je tako, potem nakup stare hiše, ki je (večinoma) pod okriljem stavbne dediščine ni za vas. Če pa se tudi sami navdušujete nad ohranjanjem pretekle kulture in uživate v romantični skromnosti, pa bo tak nakup več kot dobra naložba.