Nakup nepremičnin na Hrvaškem – dobra naložba ali tvegan nakup?

V preteklosti so bile v javnosti znane predvsem zgodbe o težavni ali celo nemogoči legalizaciji stavb in ostalih objektov na ozemlju naših južnih sosedov. Do danes so Hrvatje večino birokratskih zahtev in nepotrebnih ovir za nakup in legalizacijo zemljišč in nepremičnin na njihovem ozemlju sicer že odstranili, še vedno pa med tujimi kupci nepremičnin na hrvaškem nepremičninskem trgu vlada veliko nezaupanje. Mnogi se v luči preteklih zapletov preprosto ne upajo odločiti za tak nakup, da ne bi potem leta in leta uveljavljali svoje pravice in pri tem porabili tudi velike vsote dodatnega denarja. Je danes, ko je Hrvaška že na pragu priključitve k Evropski uniji, nakup nepremičnine v njihovi državi bolj enostaven in predvsem pravno varen?

Zagotovo bo vstop Hrvaške v Evropsko unijo rešil prenekateri problem z uveljavljanjem pravnega statusa nepremičnin, ki so v lasti tujcev, na primer Slovencev. Vendarle pa je povečini varen in zanesljiv nakup mogoče opraviti že danes, ko Hrvaška še ni članica unije. Nekateri poznavalci nepremičninskega trga na Hrvaškem in pri nas so celo mnenja, da je ravno ta čas najboljši za nakup nepremičnine na hrvaškem ozemlju. Hrvaška je nepremičninsko izjemno zanimiv trg, ne samo za Slovence, ampak tudi za ostale evropske narode, ki vsako leto dopustnikujejo na njenih obalah. Tako bo z vstopom Hrvaške v Unijo najverjetneje velik naval na nepremičnine na Hrvaškem, zlasti na turističnih lokacijah, kar zna cene nepremičnin tudi dvigniti.

Zakaj torej v tem trenutku kupiti nepremičnino na Hrvaškem?

Razlogov za takšno odločitev je več. Zagotovo je ključno zagotovilo za tujce to, da bo Hrvaška vsak čas vključena v Evropsko Unijo. To pomeni, da bodo tujci, ki bodo lastniki nepremičnine na hrvaškem ozemlju, še dodatno pravno zaščiteni. Hkrati se bo s priključitvijo Hrvaške Uniji, njihova zakonodaja poenotila z evropsko, ki pravno ureja položaj in pravice lastnikov nepremičnin na tujem ozemlju. Tako bo s hrvaškim vstopom v EU kupec povsem pravno zaščiten pred raznimi pravnimi težavami z legalizacijo objektov. Evropska pravna zakonodaja je namreč zelo zaščitniška do kupcev oziroma potrošnikov.

Drug pomemben dejavnik za nakup nepremičnine na Hrvaškem, je njena izjemna lega. Hrvaška je po svetu znana kot zelo lepa morska turistična destinacija, s čudovito obalo in nešteto prelepimi otočji. Hrvatje imajo v lasti kar 1800 kilometrov plaž, kar je več kot dovolj izbire za tiste, ki se odločijo za nakup nepremičnine ob obali. Poleg tega je klima na Hrvaškem izjemno mediteranska, saj imajo več kot 300 dni v letu sončnih. S tega vidika je nakup nepremičnine gotovo tudi dobra naložba, saj lahko nepremičnino (apartma, počitniško stanovanje, hiša ali prikolica itd.) v času, ko sami ne počitnikujete, oddajate in tako z najemninami pokrivate stroške samega vzdrževanja in obratovanja.

Pri tem je seveda pri nakupu nepremičnine v prvi vrsti najpomembnejša lokacija. Če želite z nepremičnino na Hrvaškem tudi nekaj zaslužiti, potem je lokacija celo ključnega pomena. Seveda boste za nepremičnino na turističnem območju plačali več, kakor če bi kupovali nepremičnino nekje v notranjosti države. Toda, slednjo bi tudi izjemno težko oddali. Ko bo Hrvaška vstopila v EU, bo povpraševanje po nepremičninah na njenem ozemlju gotovo zraslo, s tem pa tudi cene samih nepremičnin. Če torej nepremičnino kupite sedaj, jo boste ob vstopu Hrvaške v EU lahko najverjetneje prodali za več, kot ste dali zanjo.

Nakup nepremičnine na Hrvaškem se tako zdi varna in dolgoročno tudi precej dobičkonosna naložba.

T. G.